FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 13. kolovoza 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 13. kolovoza 2004. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

MOSKVA - Ruski znanstvenici obznanili su da su otkrili ostatke izvanzemaljskog svemirskog broda koji se 1908. godine srušio kod rijeke Tunguska u središnjem Sibiru, izvijestila je u četvrtak ruska agencija Interfax. Znanstvenici, članovi "Zaklade za svemirske fenomene Tunguska", su na mjestu eksplozije pronašli 50-kilogramski predmet sličan kamenu za koji tvrde da je dio svemirskog broda. Tajanstveni nalaz poslali su na analizu u grad Krasnojarsk. Za eksploziju u Tunguski, jednu od najvećih znanstvenih misterija 20-stoljeća, do sada se vjerovalo da ju je izazavao veliki meteorit koji je 30. lipnja 1908. pao nekoliko kilometara od obale rijeke Tunguska u nenaseljenom području Srednjosibirskog ravnjaka. Strahovita eksplozija izazvala je udarni val koji je u širokom krugu uništio oko 2.000 četvornih kilometara sibirske šume. Prava priroda tijela koje je eksplodiralo i njegovo podrijetlo zauvijek su ostali nepoznanica.

ANKARA - Turska je, pored vlastitog ranije napravljenog, dobila i još jednog - Trojanskog konja. Riječ je o golemoj maketi, teškoj 11 tona, koja je poslužila za snimanje glavnih sekvenci američkog filma "Troja". Novi Trojanski konj, rasklopljen u 350 dijelova, prebačen je iz Japana u tri brodska kontejnera u istanbulsku luku. Iz Istanbula će danas biti prebačen u povijesnu Troju, u blizini Canakkalea, mjesto zbivanja glavnih radnji istoimenog Homerovoga epa. Turstički radnici Canakkalea zadovoljno trljaju ruke, jer očekuju da bi novi "filmski" Trojanski konj mogao privući mnoge znatiželjne posjetitelje iz zemlje i svijeta. Zanimljivo je da se snimanje filma "Troja" nije odigravalo u orginalnom ambijentu, što neki filmski kritičari uzimaju kao ozbiljan tehnički nedostatak.

BERLIN - Više od tisuću ljudi poginulo je u pokušajima bijega iz bivšeg DDR-a nakon završetka Drugog svjetskog rata, otkriva izvješće skupine žrtava objavljeno gotovo 15 godina nakon rušenja Berlinskog zida. Riječ je o posljednjim rezultatima istraživanja "Radne skupine 13. kolovoza", nazvane tako u spomen na 13. kolovoza 1961., datum kada je komunistički režim DDR-a počeo graditi Berlinski zid kako bi zaustavio egzodus na Zapad. Povjesničari smatraju da točan broj žrtava palih na granici između dviju Njemačka nikada neće biti poznat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙