FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U LIPNJU OTKUPLJENO POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA U VRIJEDNOSTI 329 MILIJUNA

ZAGREB, 13. kolovoza 2004. (Hina) - U Hrvatskoj je u lipnju ove godineotkupljeno i prodano poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti 329,4milijuna kuna, što je 7,1 posto manje nego u lipnju prošle godine,podatci su Državnog zavoda za statistiku.
ZAGREB, 13. kolovoza 2004. (Hina) - U Hrvatskoj je u lipnju ove godine otkupljeno i prodano poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti 329,4 milijuna kuna, što je 7,1 posto manje nego u lipnju prošle godine, podatci su Državnog zavoda za statistiku.

Gotovo dvije trećine vrijednosti, ili 210,4 milijuna kuna odnosi se na prodaju iz vlastite proizvodnje pravnih osoba, dok se na otkup od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava odnosi 36,1 posto ukupno otkupljenih i prodanih poljoprivrednih proizvoda.

Od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u lipnju je otkupljeno poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti 119 milijuna kuna, što je čak 17,9 posto manje nego u lipnju lani.

Na to je ponajviše utjecalo znatno smanjenje, oko deset puta manji otkup pšenice nego u lipnju prošle godine.

Naime, u lipnju ove otkupljeno je tek 2,1 tisuća tona pšenice, što je čak 90,1 posto manje nego u lipnju prošle godine (kada je otkup premašio 21 tisuću tona).

Znatno je manja i vrijednosti otkupljenih žitarica koja je u lipnju ove godine iznosila ukupno 14,9 milijuna kuna, dok je u lipnju prošle godine iznosila 34,5 milijuna kuna.

Pritom je prodaja od pravnih osoba smanjena za oko 1,5 milijuna kuna, sa 8,5 na 7,1 milijun kuna, dok je otkup od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava više nego tri puta manji - od njih je u lipnju ove godine otkupljeno žitarica u vrijednosti 7,8 milijuna kuna, dok je u lipnju prošle godine bilo otkupljeno žitarica u vrijednosti 25,9 milijuna kuna.

Statistički podatci pokazuju da u strukturi ukupne prodaje, odnosno otkupa poljoprivrednih proizvoda u lipnju najveći udio, 22,7 posto ima sirovo kravlje mlijeko (otkupljeno ga je u vrijednosti 74,8 milijuna kuna), potom grubo obrađeno drvo (u vrijednosti 74,5 milijuna kuna).

Prema vrijednosti otkupa slijede potom žive svinje (u vrijednosti 46,9 milijuna kuna), živa perad (u vrijednosti 29,8 milijuna kuna), živa goveda (u vrijednosti 26,9 milijuna kuna), vino (u vrijednosti 17,9 milijuna kuna), itd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙