FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 9. kolovoza 2004.(Hina) - Pregled najvažnijih vijesti.
ZAGREB, 9. kolovoza 2004.(Hina) - Pregled najvažnijih vijesti.

SINJ- Alkar Nenad Bikić slavodobitnik je 289. sinjske alke, a pogodio je jednu "sridu" i dva puta po dva "punta", te ukupno skupio sedam bodova i time nadmašio ostalih 16 kopljanika. Obnašatelj dužnosti alkarskoga vojvode Ivan Čikara čestitao je slavodobitniku Bikiću i na koplje mu privezao znamen pobjede - hrvatsku trobojnicu, a pripala mu je i zlatna plaketa Viteškog alkarskog društva. I ove godine, treći put za redom, pokrovitelj Alke je "puk Sinja i Cetinske krajine" pa će slavodobitniku trofeji pokrovitelja - zlatni prsten i sablja biti uručeni na tradicionalnoj alkarskoj večeri u ponedjeljak ili utorak. Pozdravljajući oko 10 tisuća posjetitelja Čikara je među ostalim rekao da nas povijest uči ljubiti, poštivati, cijeniti i promicati sve što se slobode i Domovine tiče i njezinih vječnih vrednota. Dužnost je svakog građanina biti njezinim vojnikom, kao što su hrvatski branitelji pokazali u Domovinskom ratu pod vodstvom Franje Tuđmana i ostvarili vjekovni san, rekao je Čikara.

ŠKABRNJA- U Škabrnji je jučer na velikome vjerskom slavlju posvećena nova župna crkva Blažene Djevice Marije, izgrađena na mjestu stare koju su srpski agresori do temelja srušili 14. siječnja 1992. godine. Okupilo nekoliko tisuća vjernika iz Škabrnje i okolnih mjesta, a crkvu je posvetio zadarski nadbiskup msgr. Ivan Prenđa. Među gostima su među ostalima bili i predsjednik Sabora Vladimir Šeks, ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta. U novu crkvu, na kojoj još nije završeno pročelje, dosad je uloženo više od deset milijuna kuna, a većinu novca osigurali su Ministarstvo razvitka i obnove, zadarska nadbiskupija i župa iz Škabrnje, te mnogobrojni donatori.

NOVI VINODOLSKI- Predstavljanjem knjige "Triemeron" akademika Nedjeljka Fabria, otvorenjem prigodne izlože u Narodnoj čitaonici i knjižnici te misom zadušnicom jučer su u Novome Vinodolskom počeli Dani pjesnika i bana Ivana Mažuranića u povodu 190. obljetnice njegova rođenja.

Ivan Mažuranić rodio se 18. srpnja 1814. u Novom Vinodolskom, a umro je u Zagrebu 4. kolovoza 1890. U hrvatsku književnost ušao je spjevom "Smrt Smail-age Čengića", a bio je prvi ban pučanin.

Na stručnom skupu, koji će se u sklopu Mažuranićevih dana održati 11. kolovoza, o Ivanu Mažuraniću kao književniku govorit će akademik Nedjeljko Fabrio, a o njemu kao političaru akademik Petar Strčić.

ZAGREB - Hrvatska kućanstva svoj financijski položaj ocjenjuje sve lošijim. Rezultati potrošačkog testa objavljenog u "Privrednom vjesniku" pokazuju da oko 40 posto anketiranih kućanstava ocjenjuje da "jedva sastavlja kraj s krajem", oko 10 posto mora smanjivati štednju, a raste i postotak odgovora da se kućanstva "moraju zaduživati", na oko 20 posto. Potrošački test krajem drugog tromjesečja ove godine proveli su Centar za istraživanje konjukture Privrednog vjesnika u suradnju s GfK Zagreb, test je proveden na panelu od 620 kućanstava, u njemu je aktivno sudjelovalo 600 kućanstava. Na osnovu testa, analitičari ističu kako slabe predviđanja mogućnosti štednje, kao i ocjene financijskog položaja kućanstva, te i dalje pretežu ocjene o nemogućnosti nabave trajnih potrošnih dobara ili ulaganja u izgradnju zgrada, stanova, odnosno poboljšanje uvjeta stanovanja.

ZAGREB - Više od petine hrvatskih kućanstava ili njih 20,9 posto, ima osobno računalo, a upravo PC, po podacima za 2003. spada u ona dobra kod kojih se bilježe najveća, relativna, povećanja u opremljenosti kućanstava u odnosu na prošle godine. Više od polovice kućanstava u Hrvatskoj ima automobil, ali je zanimljivo da je došlo do blagog smanjenja udjela - sa 55,3 posto u 2002. na 53,5 posto kućanstava sa automobilom u prošloj godini. Istodobno raste postotak kućanstava koja posjeduju više od jednog automobila. Tako drugi automobil, po podacima za 2003., ima 8,3 posto hrvatskih kućanstava ili svako dvanaesto, prema 7 posto u 2003. Opremljenost kućanstava gotovo svim trajnim potrošnim dobrima u stalnom je porastu, pokazuju podaci iz najnovije Ankete o potrošnji kućanstava koju je proveo Državni zavod za statistiku, a anketirano je 2.985 kućanstava. Najzastupljenija trajna dobra u hrvatskim kućanstvima su tv u boji, koje gleda čak 92,8 posto domaćinstava, te hladnjak sa udjelom od 92,7 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙