FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 15,30 SATI

ZAGREB, 3. kolovoza 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijestido 15,30 sati
ZAGREB, 3. kolovoza 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti do 15,30 sati

ZAGREB

Hrvatska će Vlada pružiti svu potrebnu pomoć obitelji umirovljenog generala Tihomira Blaškića, a školovat će i djecu svih haških optuženika, izjavila je u utorak u Zagrebu potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor. Jadranka Kosor, a nakratko i premijer Ivo Sanader, u utorak su u Zagrebu primili umirovljenog generala Tihomira Blaškića koji se dan ranije, nakon što mu je Žalbeno vijeće Haško suda umanjilo prvostupanjsku presudu s 45 na 9 godina zatvora, vratio u Hrvatsku. Blaškić je Vladi zahvalio na potpori. "Bez nje bi sve to duže trajalo, iako vjerujem da bi u konačnici pravda pobijedila", rekao je umirovljeni general HV-a. "Hrvatska Vlada pružit će pomoć u školovanju djece svih naših ljudi u Hagu", rekla je Kosor izrazivši ujedno "veliku radost što je Tihomir Blaškić ponovno s nama".

SUBOTICA

Hrvatski razredi u vojvođanskim osnovnim školama u novoj će školskoj godini imati oko pedesetero učenika više. Nastavu na hrvatskom pohađat će ukupno 130 djece u nekoliko osnovnih škola na teritoriju općine Subotica. Osim djece koja nastavu prate u cijelosti na hrvatskom jeziku, još oko 300 učenika u Subotici, Somboru i Sonti imat će predmet "Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture". Od nove školske 2004/2005. taj će se predmet po prvi put predavati i u nekim srednjim školama, uglavnom u Subotici. Predstojeća školska godina bit će treća kako je pripadnicima hrvatske manjine u Vojvodini omogućeno da svoju djecu upisuju u razrede u kojima se nastava odvija na njihovom materinjem jeziku. Hrvatski razredi postoje samo u osnovnim školama na teritoriju općine Subotica u kojoj je hrvatski jedan od službenih jezika od 1991. Prema podacima vojvođanske vlade, od ukupno 33.366 osnovaca u Vojvodini 3.276 su Hrvati, ili 1,82 posto.

SARAJEVO

Izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine objavilo je u utorak službeni početak predizborne kampanje za općinske izbore koji će se održati 2. listopada. Predsjednik Izbornog povjerenstva BiH Vehid Šehić izjavio je u Sarajevu kako se nada da će političke stranke i kandidati za mjesta vijećnika odnosno načelnika općina i gradonačelnika predizborne aktivnosti iskoristiti kako bi promivirali toleranciju i razumijevanje. "Apeliram na sve njih da izbjegavaju govor mržnje i nepriličnu ikonografiju", kazao je Šehić. Za sudjelovanje na ovogodišnjim općinskim izborima prijavilo se 68 političkih stranaka, 18 stranačkih koalicija, šest lista neovisnih kandidata a svoju kandidaturu istaknulo je i gotovo 150 pojedinaca. Ukupno 27.742 kandidata natjecat će se za jedno od 3145 mjesta u općinskim odnosno gradskim vijećima te za poziciju načelnika odnosno gradonačelnika jedne od 140 općina u entitetima odnosno u distriktu Brčko. Najznačajnija novina ovogodišnjih općinskih izbora u BiH bit će izravno biranje načelnika općina odnosno gradonačelnika.

Listopadski izbor bit će ujedno značajan test popularnosti svih političkih stranaka u zemlji koje će se za nepune dvije godine ponovo suočiti s glasačima na parlamentarnim i izborima za Predsjedništvo BiH.

BAKUBA

Četvorica pripadnika iračke nacionalne garde ubijena su, a još četvorica ranjena u eksploziji automobila bombe na njihovoj kontrolnoj točki u Bakubi, sjeverno od Iraka, objavila je televizija al-Jazeera. Bakuba je bila poprište niza napada iračkih gerilaca posljednjih mjeseci, uključujući i samoubilački bombaški napad prošloga tjedna u kojem je ubijeno 70 ljudi. Danas su već u dvjema odvojenim eksplozijama u Bagdadu poginula dvojica američkih vojnika i irački policajac.

KOPENHAGEN

Više danskih vojnika osumnjičeno je za loše postupanje prema iračkim zatvorenicima i stoga je pokrenuta vojna istraga, izjavio je u utorak glasnogovornik glavnog stožera danskih oružanih snaga. Glavni stožer je pokrenuo istragu o časniku osumnjičenom za zlodjela prema Iračanima. "Ne radi se o jednoj već o više osoba upletenih u taj slučaj", kazao je pukovnik Hans-Christian Mathisen. On je pojasnio da zatvorenici nisu mučeni ali da se prema njima loše postupalo. Dnevni list ekstra Bladet, koji je objelodanio cijeli slučaj, izvijestio je da je među osumnjičenima i jedna žena, časnica Annmette Hommel, koja se smatra "osobom među časnicima koja je najviše eksperimentirala s tehnikama ispitivanja" zatvorenika. Osumnjičene su prijavili kolege, a prema njihovim riječima, zatvorenicima se, primjerice, uskraćivala voda ili su bili prisiljeni satima provesti u nespretnim i bolnim položajima.

BUDIMPEŠTA

Mađarski premijer Peter Medgyessy predložit će ministra vanjskih poslova Laszloa Kovacsa kao mađarskog predstavnika u novoj Europskoj komisiji, priopćio je u utorak predsjednik kluba zastupnika vladajuće Socijalističke stranke. "Premijer će sutra na vladinom sastanku potvrditi Kovacsa kao kandidata za povjerenika EU", rekao je Ildiko Lendvai. Kovacs će na mjestu povjerenika zamijeniti Petera Balazsa, a zasad nije poznato koji bi resor u Europskoj komisiji mogao preuzeti.

Kovacs bi, kao povjerenik EK, najviše mogao doprinijeti na području vanjske politike, smatra Lenfvai. No, smatraju analitičari, isto će mjesto vjerojatno htjeti i austrijska ministrica vanjskih poslova Benita Ferrero-Waldner i belgijski kolega Louis Michel koji također napuštaju svoje vlade i prelaze u Europsku komisiju 1. studenoga.

BERLIN

Udruga njemačkih prognanika Drugog svjetskog rata "Pruska zaklada" je najavila podizanje tužbi pred poljskim i međunarodnim sudovima s ciljem povrata njemačke imovine u Poljskoj. Predsjednik "Pruske zaklade" Rudi Pawelka najavio je u razgovoru za dnevnik "Berliner Zeitung" od utorka da se očekuje odbijanje tužbe od strane poljskih sudova pa će tužba stoga biti istodobno podigunuta i pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu. Vidjet ćemo kako će politika reagirati na odluku nezavisnog sudstva, zaključio je Pawelka. Njemački kancelar Gerhard Schroeder je sudjelujući na svečanosti obilježavanja godišnjice Varšavskog ustanka odbacio zahtjeve prognaničkih udruga te odbio podršku svoje vlade svakom pravnom pokušaju povrata njemačke imovine od Poljske. Udruge prognanika žestoko su reagirale na Schroederov istup u Varšavi te ga optužile za izdaju interesa vlastitih građana. Predsjednica Udruge prognanika (BdV) i zastupnica Kršćansko demokratske unije (CDU) u Bundestagu Erika Steinbach posredno je najavila da će ova udruga odustati od potražnje imovine od Poljske ako njemačka vlada preuzme na sebe obvezu isplate odštete prognanicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙