FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VODEĆE ZEMLJE PRIJETE BLOKADOM USVAJANJA EU PRORAČUNA

LONDON, 30. srpnja 2004. (Hina) - Najveći doprinositelji proračunuEuropske unije (EU) raspravljali su o mogućnosti sprječavanjausvajanja novog proračuna, što bi moglo izazvati financijski kaos, uslučaju da ne bude značajnih smanjenja u predloženom 1.000 milijardieura vrijednom 7-godišnjem proračunu toga bloka, piše The FinancialTimes.
LONDON, 30. srpnja 2004. (Hina) - Najveći doprinositelji proračunu Europske unije (EU) raspravljali su o mogućnosti sprječavanja usvajanja novog proračuna, što bi moglo izazvati financijski kaos, u slučaju da ne bude značajnih smanjenja u predloženom 1.000 milijardi eura vrijednom 7-godišnjem proračunu toga bloka, piše The Financial Times.

Njemačka, Britanija i Nizozemska signalizirale su da su spremne na odgodu potpisivanja sporazuma oko novog proračuna za razdoblje od 2007-2013, osim ako druge zemlje ne pristanu na smanjenja. Uz njih, među šest se najvećih neto doprinositelja EU proračunu nalaze Austrija, Francuska i Švedska.

Neuspjeh u usvajanju proračuna paralizirao bi EU politiku regionalne pomoći, kojom se usmjeravaju milijuna eura prema siromašnim regijama, uključujući nove članice iz istočne i središnje Europe.

"Vrlo su ozbiljni. Ovaj krug proračunskih pregovora neće sličiti niti jednom dosadašnjem", kazao je jedan viši EU diplomat blizak pregovorima. "U prošlosti, kada je postojao problem, Nijemci bi naprosto napisali ček i riješili ga. Oni to sada više ili nisu spremni ili nisu u stanju učiniti".

Europska komisija na čelu s Romanom Prodijem predložila je program potrošnje u visini 1,14 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) EU-a tijekom sedam godina, a taj je pristup prihvatio i Jose Manuel Barroso, nadolazeći predsjednik Komisije.

"Ne možemo imati veću Europu za manje novca, osobito ako želimo prema novim zemljama članicama iskazati sličnu razinu solidarnosti kakvu smo pokazali manje razvijenim regijama u prošlosti", kazao je on Europskom parlamentu ranije ovoga mjeseca.

Čini se da bi borba oko proračuna mogla potrajati: EU je odredila krajnji rok za postizanje sporazuma do lipnja 2005, ali malo tko očekuje da će biti ispunjen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙