FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Solana govorio na seminaru za talijanske veleposlanike

RIM, 27. srpnja 2004. (Hina/AR) - Visoki predstavnik Europske unijeza vanjsku politiku i sigurnost, Javier Solana govorio je u utorak uRimu, na seminaru talijanskih veleposlanika u svijetu, o potrebizaštite sigurnosti i izvan granica zemalja Europske unije, a šeftalijanske diplomacije Franco Frattini ponovio je talijanskostajalište o reformi Vijeća sigurnosti po kojoj bi EU u njemu trebalaimati jedno stalno mjesto.
RIM, 27. srpnja 2004. (Hina/AR) - Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost, Javier Solana govorio je u utorak u Rimu, na seminaru talijanskih veleposlanika u svijetu, o potrebi zaštite sigurnosti i izvan granica zemalja Europske unije, a šef talijanske diplomacije Franco Frattini ponovio je talijansko stajalište o reformi Vijeća sigurnosti po kojoj bi EU u njemu trebala imati jedno stalno mjesto.

"U situaciji u kojoj sigurnost za naše građane zahtijeva djelovanje i izvan granica trebamo reformirati naše institucije", rekao je Javier Solana naglasivši kako i europski Ustav pokušava odgovoriti na te zahtjeve.

Govoreći u Farnesini, sjedištu talijanske diplomacije, pred 140 talijanskih veleposlanika, Solana je naglasio potrebu "multilateralne suradnje pred izazovima s kojima se moramo suočiti radi sigurnosti i stabilnosti naših zemalja".

"Cilj je razvijati međunarodnu zajednicu s međunarodnim učinkovitim institucijama gdje bi Ujedinjeni narodi bili srce sustava, jer Vijeće sigurnosti ima glavnu odgovornost u očuvanju međunarodnog mira i sigurnosti", rekao je Solana, dodajući kako je "multilateralna suradnja važan element u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala".

Na dvodnevnom sastanku koji je u utorak počeo u Farnesini sudjeluje 140 talijanskih veleposlanika i 300 gostiju. Teme razgovora bit će ključna međunarodna pitanja, uz ostalo i stanje na Balkanu , te Jadransko-jonska inicijativa.

Govoreći o reformi UN-a, ministar Frattini je uz ostalo potvrdio talijansko stajalište da bi samo povećanje broja stalnih članica Vijeća sigurnosti značilo "korak natrag". Rekao je da se Italija zauzima za reformu koja bi u Vijeću sigurnosti dala veću ulogu pojedinim, do sada zanemarenim, zemljama i područjima, kao što su Indija, Brazil, te regionalne organizacije. Ponovio je ideju da i Europska unija dobije svoje mjesto u Vijeću sigurnosti umjesto njenih članica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙