FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU POZIVA UN DA RAZMOTRI UVOĐENJE SANKCIJA SUDANU

BRUXELLES, 26. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Ministri vanjskih poslovaEuropske unije (EU) pozvali su u ponedjeljak UN da razmotri uvođenjesankcija Sudanu ako tamošnja vlada ne neutralizira miliciju odgovornuza nasilje u Darfuru.
BRUXELLES, 26. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Ministri vanjskih poslova Europske unije (EU) pozvali su u ponedjeljak UN da razmotri uvođenje sankcija Sudanu ako tamošnja vlada ne neutralizira miliciju odgovornu za nasilje u Darfuru.

"Vijeće ministara poziva Vijeće sigurnosti UN-a da donese rezoluciju, s planom budućih akcija uključujući i uvođenje sankcija, u slučaju da sudanska vlada hitno ne ispuni svoje obveze", stoji završnoj izjavi ministarskog sastanka u Bruxellesu.

U tekstu se navodi da nema naznaka da je Kartum poduzeo "stvarne i opipljive korake" u smjeru razoružanja arapske milicije, koja je protjerala crnačko stanovništvo u neplodnu pustinju. UN procjenjuje da je u sukobima u Darfuru poginulo 30.000 ljudi.

U izjavi se navodi da će EU hitno poslati civilne i vojne stručnjake u to područje kako bi pružili potporu misiji Afričke unije, uključujući i pružanje zaštite. No, izrijekom se na spominje da Unija planira vlastitu mirovnu misiju u Darfuru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙