FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SINDIKATI TRAŽE IZMJENU ZAKONA O ODVJETNIŠTVU

ZAGREB, 28. srpnja 2004. (Hina) - Hrvatski model određivanja cijenaodvjetničkih usluga nepoznat je u europskom pravnom sustavu, a Zakon oodvjetništvu koji Hrvatskoj odvjetničkoj komori (HOK) omogućujesamostalno određivanje visine tarifa nužno je hitno izmijeniti kako bise uskladio s propisima Europske unije, mišljenje je Agencije zazaštitu tržišnog natjecanja na osnovu kojega će tri sindikalnesredišnjice pokrenuti inicijativu za izmjenu Zakona.
ZAGREB, 28. srpnja 2004. (Hina) - Hrvatski model određivanja cijena odvjetničkih usluga nepoznat je u europskom pravnom sustavu, a Zakon o odvjetništvu koji Hrvatskoj odvjetničkoj komori (HOK) omogućuje samostalno određivanje visine tarifa nužno je hitno izmijeniti kako bi se uskladio s propisima Europske unije, mišljenje je Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja na osnovu kojega će tri sindikalne središnjice pokrenuti inicijativu za izmjenu Zakona.

"Mišljenja smo da je stav Agencije dovoljan za pokretanje inicijative za izmjenu Zakona o odvjetništvu", kazala je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednica SSSH-a Vesna Dejanović, najavivši da će takvu inicijativu već danas uputiti Vladi.

Tri sindikalne središnjice, SSSH, hrvatska udruga sindikata (HUS) i Sindikat usluga UNI-Cro, zatražile su krajem lipnja od Agencije mišljenje o prijedlogu HOK-a o novim odvjetničkim tarifama koje su u međuvremenu, 5. srpnja, stupile na snagu.

Budući da sadašnji Zakon o odvjetništvu omogućava HOK-u da samostalno i neovisno propisuje visinu tarifa, Agencija se proglasila nenadležnom za ocjenjivanje odluke HOK-a, no u mišljenju, koje su sindikalni čelnici danas predstavili novinarima, Agencija ističe kako je Zakon potrebno hitno izmijeniti i uskladiti s propisima o zaštiti tržišnog natjecanja.

Zadovoljni takvim stavom Agencije, u sindikalnim središnjicama najavljuju da će, osim izmjene zakona, od Vlade tražiti promjenu modela određivanja tarifa i sudjelovanje sindikata u donošenju novog zakona, te utvrđivanje kriterija na osnovu kojih će se određivati tko ima pravo na besplatnu pravnu pomoć. Naime, to pravo po zakonu imaju socijalno ugroženi, no u sindikatima tvrde da HOK samostalno, bez točnih kriterija procjenjuje tko je socijalno ugrožen.

"Od prvog trenutka tvrdili smo da nove tarife predstavljaju udar na standard građana i kako je nesuvislo da HOK samostalno određuje njihovu visinu i istodobno ih primjenjuje", kazala je Dejanović.

Predsjednik HUS-a Zdenko Mučnjak istaknuo je kako je i Agencija ocijenila da je hrvatski model određivanja odvjetničkih tarifa nepoznat u zemljama EU. U većini europskih zemalja visinu tarifa dogovaraju odvjetnici i stranke, a u manjem broju tarife su točno određene, ali ne odlukom odvjetničkih komora, nego zakonom ili uredbom ministarstva pravosuđa.

U Agenciji se pozivaju i na izvješće Europske komisije koja zaključuje da stroga zakonsko određivanje cijena odvjetničkih usluga rezultira njihovom vrlo visokom cijenom, a istovremeno ne jamči kvalitetniju uslugu. Uz to, Agencija je ocijenila da tržišno natjecanje narušava i neravnopravnost kod upisa u Imenik odvjetnika. Naime, oni koji dolaze iz pravosuđa za upis plaćaju 100 kuna, a ostali 5.000 eura, što je najviši iznos u Europi.

Nasuprot tvrdnjama HOK-a da su tarife velikim dijelom realno pojeftinile, a samo u manjem dijelu poskupile, predsjednik Sindikata usluga UNI-Cro Stjepan Kolarić ponovio je da su tarife poskupile 12,5 puta te da će odvjetničke usluge i pristup sudu ubuduće biti nedostupan većini slojeva društva.

Kolarić je ocijenio da je reakcija Ministarstva pravosuđa na nove tarife bila vrlo blagonaklona te da to budi sumnju u postojanje prešutnog sporazuma s odvjetnicima jer se očekuje da će visoke cijene odvjetničkih usluga smanjiti broj sudskih predmeta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙