FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NA SNAZI NOVI MUP-OV PRAVILNIK O IZOBRAZBI I STRUČNOM ISPITU ZA ZAŠTITARE I ČUVARE

ZAGREB, 27. srpnja 2004. (Hina) - Novim MUP-ovim Pravilnikom oizobrazbi i stručnom ispitu za zaštitare i čuvare, koji je jučerstupio na snagu, propisano je da program izobrazbe za zaštitara traje100 nastavnih sati, od čega je 50 sati teoretski, a 50 praktični dio,dok za čuvare izobrazba traje 40 sati teoretske nastave.
ZAGREB, 27. srpnja 2004. (Hina) - Novim MUP-ovim Pravilnikom o izobrazbi i stručnom ispitu za zaštitare i čuvare, koji je jučer stupio na snagu, propisano je da program izobrazbe za zaštitara traje 100 nastavnih sati, od čega je 50 sati teoretski, a 50 praktični dio, dok za čuvare izobrazba traje 40 sati teoretske nastave.

Programske cjeline, i za zaštitare i za čuvare, su upoznavanje s područjem rada i ovlastima, uporaba sredstava i uređaja tehničke zaštite, osnove kriminalistike i pravila postupanja te osnove komuniciranja, dok se zaštitari, za razliku od čuvara, osposobljavaju i u rukovanju i gađanju vatrenim oružjem te u primjeni tjelesne snage, odnosno samoobrane.

Nakon izobrazbe izlazi se na stručni ispit pred ispitnim povjerenstvom, koje čine predsjednik i pet članova iz MUP-a, ujedno i predavača u nastavi.

Na praktičnom dijelu stručnog ispita budući zaštitar mora pokazati zavidno znanje u poznavanju, rukovanju i gađanju vatrenim oružjem te u samoobrani, a ocjenjuje se s "položio" ili "nije položio".

Nakon što je položio praktični, slijedi teoretski dio, u kojemu usmeno odgovara na najmanje tri pitanja iz svake programske cjeline, a uvjet za polaganje je da pokaže zadovoljavajuće znanje iz svih programskih cjelina.

Ponovnom polaganju praktičnog i teoretskog dijela stručnog ispita može se pristupiti najviše tri puta, a ako ni tada ne položi ispit, kandidat mora ponoviti cijeli postupak izobrazbe.

Posebnim MUP-ovim rješenjem propisano je da naknada za provedbu stručnog ispita za zaštitara iznosi 820 kuna, a za čuvara 580 kuna po kandidatu, dok se za popravni ispit plaća 385, odnosno 285 kuna.

Ako kandidat već ima položeni stručni ispit za čuvara, a želi postati zaštitar, mora proći izobrazbu i položiti stručni ispit samo iz rukovanja oružjem i samoobrane, koji košta 385 kuna.

Zaštitari koji su dobili dozvolu za obavljanje poslova privatne zaštite moraju jednom u dvije godine ići na provjeru vježbovnog gađanja, a ako ni nakon ponovljenog gađanja ne ispune normu mogu obavljati samo poslove čuvara, dok se ponovnoj provjeri može pristupiti tek nakon godinu dana.

Zaštitari koji su dopuštenje dobili prije stupanja na snagu ovoga Pravilnika moraju najkasnije u roku godinu dana ići na provjeru vježbovnog gađanja, a ako to ne učine prestaje im pravo na obavljanje zaštitarskih poslova i mogu obavljati samo poslove čuvara.

Gađanje se izvodi s pištoljima iz kojih se u metu, veličine 50 puta 50 centimetara i udaljenu deset metara od strijelca, ispucava osam naboja (tri probna), a da bi položio strijelac mora od pet hitaca imati najmanje tri pogotka u metu.

Osposobljavanje osoba za zaštitare i čuvare mogu provoditi samo ustanove koje dobiju odobrenje MUP-a te raspolažu odgovarajućim prostorom za nastavu (učionica, sportska dovrana i strelište), tehničkom opremom i učilima te potrebnim brojem stručnih nastavnika.

Za izučavanje u poznavanju, rukovanju i gađanju vatrenim oružjem ustanova je dužna osigurati najmanje tri pištolja kalibra devet milimetara različitog modela i tri revolvera kalibra 38 "specijal" te odgovarajuću količinu streljiva i meta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙