FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UVJETNA KAZNA FRANCUSKINJI ZBOG LAŽNOG ISKAZA O ANTISEMITSKOM NAPADU

CERGY-PONTOISE, 26. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Francuski je sud uponedjeljak donio uvjetnu presudu ženi čiji je lažni iskaz da je bilažrtvom antisemitskog napada početkom mjeseca uzburkao francuskujavnost.
CERGY-PONTOISE, 26. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Francuski je sud u ponedjeljak donio uvjetnu presudu ženi čiji je lažni iskaz da je bila žrtvom antisemitskog napada početkom mjeseca uzburkao francusku javnost.

Marie-Leonie Leblanc (23) tvrdila je da su je 9. srpnja u vlaku u Parizu napala šestorica mladih Arapa i Afrikanaca i na trbuhu joj nožem nacrtali kukaste križeve.

Prema njezinu iskazu, oni su je napali jer su mislili da je Židovka, iščupali su joj nešto kose i prevrnuli kolica u kojima je bilo njezino 13-mjesečno dijete.

Leblanc, koja je mogla dobiti šestomjesečnu zatvorsku kaznu i globu od 7500 eura zbog lažne prijave zločina, poslije je priznala da je izmislila cijelu tu priču koja je dospjela na naslovnice i izazvala žestoke osude vladinih političara.

"Željela sam da se brinu za mene", rekla je na sudu u pariškome predgrađu Cergy-Pontoise blijeda žena odjevena u traperice i bijelu majicu.

"Željela sam da se moji roditelji i (moj partner) Christophe brinu za mene", dodala je.

Prema presudi, Leblanc je osuđena na kaznu s dvogodišnjim rokom kušnje, a mora i na liječenje.

Francuski predsjednik Jacques Chirac odmah je osudio navodni napad koji je ogorčio državu. Oporbeni političari poslije su ga optužili za nepromišljenu reakciju bez prethodne provjere.

Dva dana nakon što je Leblanc objavila svoju priču, izraelski premijer Ariel Sharon razljutio je Francusku jer je francuske Židove pozvao da emigriraju u Izrael i tako izbjegnu, kako je rekao, "podivljali antisemitizam".

Na odvjetničko pitanje zašto je za izmišljeni napad okrivila mlade Arape ili Afrikance, Leblanc je odgovorila: "Kad gledam televiziju, njih uvijek za sve okrive".

Policija tvrdi da je ona već lažno prijavljivala napad na sebe, a psihijatar koji ju je prije pregledao kaže da ima veoma snažnu potrebu za priznanjem "bez obzira na cijenu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙