FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HONG KONG: MANJAK TJELESNE AKTIVNOSTI UBOJITIJI OD CIGARETA

HONG KONG, 24. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Nedostatak tjelesneaktivnosti opasniji je za zdravlje od pušenja, tvrde autori znanstvenestudije objavljene u subotu u Hong Kongu.
HONG KONG, 24. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Nedostatak tjelesne aktivnosti opasniji je za zdravlje od pušenja, tvrde autori znanstvene studije objavljene u subotu u Hong Kongu.

Po njoj, broj smrti izazvanih sjedilačkim načinom života nadmašio je 1998. godine broj smrtnih slučajeva izazvanih pušenjem.

Te godine, od 24.079 smrtnih slučajeva u Hong Kongu ljudi starijih od 35 godina više od 6.400 bilo je uzrokovano nedostatkom tjelesne aktivnosti a 5.700 pušenjem, kažu zaključci studije koje je objavio South China Morning post.

Stručnjaci sa sveučilišta u Hong Kongu i iz ministarstva zdravstva ispitali su rodbinu umrlih o njihovim životnim navikama, posebno o tjelesnoj aktivnosti u slobodnom vremenu tijekom deset godina prije smrti.

"Izračunali smo da oko 20 posto smrtnih slučajeva stanovnika Hong Konga starijih od 35 godina može biti pripisano manjku tjelesne aktivnosti", pojasnio je Lam Taihing, dužnosnik odjela za javno zdravstvo.

Prema studiji, samo trećina osoba preminulih 1998. prakticirala je neku vrstu aktivnosti najmanje jednom u mjesecu koji je prethodio njihovoj smrti.

Lam upozorava nepušače koji misle da su boljeg zdravstvenog stanja od pušača: "Dobro je ne pušiti. Međutim, ako ne vježbate, također se suočavate s velikim rizicima".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙