FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba "umjetnost u tehnici slame" slamarki iz Tavankuta

VUKOVAR, 23. srpnja 2004. (Hina) - U Gradskom muzeju Vukovar večeras jeotvorena izložba pod nazivom "Umjetnost u tehnici slame" slamarki izTavankuta.
VUKOVAR, 23. srpnja 2004. (Hina) - U Gradskom muzeju Vukovar večeras je otvorena izložba pod nazivom "Umjetnost u tehnici slame" slamarki iz Tavankuta.

Otvarajući izložbu vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer je naglasio kako se nastavlja tradicija dobre suradnje na njegovanju kulturne tradicije između vukovarsko-srijemske županije i bunjevačkih Hrvata u Vojvodini. Dodao je kako večerašnja izložba predstavlja jedan korak u promidžbi običaja žetve i korak u slavlju tog blagostanja - kruha našeg svagdašnjeg.

Slamarke iz Tavankuta djeluju u sklopu Hrvatskog kulturnog prosvjetnog društva Matija Gubec iz Tavankuta, sela nadomak Subotice u Vojvodini, koje ima tradiciju od 1946. godine.

"Vođene osobnim emocijama i plemenitim duhom na svojim djelima nižu prizore koji slamom pozlaćene nostalgično trepere u žutoj svjetlosti između prošlosti i jave u svojoj jednostavnosti i spokoju. Ono što djela tavankutskih slamarki čine jedinstvenim je trodimenzionalnost slike i određeni način izrade pletiva koji su sačuvani u izvornom obliku od svog nastanka, a karakteristični su za tu regiju. Autentična naivna umjetnost slamarki prožeta su posebnom poetikom koju uvjetuje sam materijal. Njihovi radovi prikazuju prizore ravnice, salaša i bunjevačke običaje što čine ljepotu i bogatstvo tradicije", zapisano je uz izložbu.

Nazočni ovoj izložbi bili su i zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Ante Domagoj Petrić, čelnici Hrvata iz Vojvodine predvođeni Josipom Ivanovićem predsjednikom Nacionalnog vijeća hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i Crnoj Gori, te saborski zastupnici Vukovarsko-srijemske županije Petar Mlinarić i Ivica Klem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙