FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AUTOMOBILSKI SEKTOR PODIŽE VRIJEDNOSTI EUROPSKIH DIONICA

LONDON/FRANKFURT, 23. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Europske dionicedanas su ojačale, dobivši poticaj iz automobilskog sektora nakon štoje Volkswagen snizio svoju ciljanu dobit manje nego se očekivalo.
LONDON/FRANKFURT, 23. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Europske dionice danas su ojačale, dobivši poticaj iz automobilskog sektora nakon što je Volkswagen snizio svoju ciljanu dobit manje nego se očekivalo.

Londonski Ftse indeks ojačao je do podneva 0,5 posto na 4.325 bodova. Frankfurtski DAX je istodobno ojačao 0,2 posto, dosegnuvši 3.808 bodova.

Volkswagen, najveći europski proizvođač automobila, ostvario je skok cijena dionica za 2,4 posto nakon što je svoju ciljanu dobit za 2004. srezao za 600 milijuna eura, manje od očekivanja tržišta. To je dalo poticaja čitavom automobilskom tržištu, te je ojačala čak i dionica Fiata i to 1,2 posto.

Jačanju burzovnih indeksa pridonio i tehnološki sektor, predvođen njemačkim proizvođačem softvera SAP-om, čije su dionice ojačale gotovo tri posto.

Stratezi ističu da tržište i nadalje pritišću oprezne prognoze kompanija o dobitima, uglavnom u pažljivo praćenom tehnološkom sektoru. "Velika većina podataka možda jest u skladu ili čak i bolja od očekivanih, no prognoze, osobito za tehnološki sektor, plaše tržišta", kaže Patrick Schowitz, europski strateg u HSBC-u.

Europska su tržišta u ovome mjesecu izgubila oko četiri posto svoje vrijednosti, s najvećim gubicima zabilježenim u tehnološkom sektoru uslijed zabrinutosti da kompanije neće biti u stanju održati tempo rast dobiti u ovoj godini nakon nekoliko tromjesečja snažnog rasta dobiti.

Službeni indeks Tokijske burze Nikkei danas je oslabio 0,8 posto, na 11.187 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙