FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TEHNOLOŠKE DIONICE PREDVODE RASTOM NA EUROPSKIM TRŽIŠTIMA

LONDON/FRANKFURT, 21. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Europske su dionicedanas postigle snažan rast cijena, predvođene tehnološkim sektoromnakon iznenađujuće pozitivnog izviješća švedskog Ericssona otromjesečnoj dobiti.
LONDON/FRANKFURT, 21. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Europske su dionice danas postigle snažan rast cijena, predvođene tehnološkim sektorom nakon iznenađujuće pozitivnog izviješća švedskog Ericssona o tromjesečnoj dobiti.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao za više od jedan posto, na 4.385 bodova. Frankfurtski je DAX dosegnuo 3.895 bodova, dobivši 1,5 posto na vrijednosti.

Rastom je predvodio tehnološki sektor budući je današnje Ericssonovo izviješće o dobiti ugodno iznenadilo tržišta, nakon prošlotjednog šoka izazvanog upozorenjem o dobiti iz finskog rivala Nokie. Ericsson je nadmašio očekivanja tržišta ostvarenom dobiti od 710 milijuna dolara, te ostao pri prognozi neznatnog do umjerenog rasta potražnje za mobilnim mrežama u ovoj godini. Dionice su mu ojačale 7,6 posto. Dionice Nokije također su ojačale, i to 2,1 posto.

"Povjerenje će rasti s postupnim slabljenjem glavne zabrinutosti tržišta, a to je oporavak potražnje u tehnološkom sektoru", ocjenjuje Akber Khan iz Deutsche Banka.

Raspoloženje na tržištima popravili su i jučerašnji optimistični komentari čelnika američke središnje banke Fed Alana Greenspana o stanju u najvećem svjetskom gospodarstvu. Greenspan je kazao da je američko gospodarstvo započelo ciklus održivog oporavka te da nije ni u kakvoj ozbiljnoj opasnosti od rasta inflacije, što pak omogućava postupno povećavanje kamatnih stopa.

Na Tokijskoj burzi tamošnji je Nikkei indeks danas ojačao 1,56 posto, na 11.433 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙