FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POTPISANI UGOVORI S DOMAĆIM IZVOĐAČIMA ZA AUTOCESTU ZAGREB - MACELJ

ZAGREB, 22. srpnja 2004. (Hina) - Tvrtka Walter Motorwayas i četirihrvatske građevinske tvrtke potpisale su danas ugovore o izvođenjugrađevinskih radova na dovršetku izgradnje autoceste Zagreb - Macelj.
ZAGREB, 22. srpnja 2004. (Hina) - Tvrtka Walter Motorwayas i četiri hrvatske građevinske tvrtke potpisale su danas ugovore o izvođenju građevinskih radova na dovršetku izgradnje autoceste Zagreb - Macelj.

Zagrebački Viadukt gradit će dionicu između Zagreba i Zaprešića te most preko Save. Tvrtke Ceste Varaždin i NGR ugovorom su dobile posao izgradnje dionice između Krapine i Macelja, a splitskom Konstruktoru pripala je izgradnja triju najdužnih vijadukata na dionici između Krapine i Đurmanca.

Ukupna vrijednost građevinskih radova na izgradnji preostalih 25 kilometara autoceste iznosi 280 milijuna eura, a početak radova planiran je za kraj srpnja.

Autocesta je ukupne dužine 59,25 kilometara, od čega treba izgraditi još 25 kilometara i to 10,1 kilometar poluautoceste i 14,9 kilometara autoceste punog profila. Dovršenje izgradnje planira se do sredine 2007. godine.

Prema potpisanim izmjenama i dopunama ugovora koncesiji za autocestu Zagreb - Macelj, koncesija je na 28 godina dodijeljena trgovačkom društvu Autocesta Zagreb - Macelj. U tom društvu Republika Hrvatska ima 49, a njemačka tvrtka Walter Motorways, koju čine Walter Bau i Strabag, 51 posto udjela. Projekt vrijedan 372 milijuna eura financira se po modelu javno - privatnog partnerstva.

Autocesta Zagreb - Macelj proteže se od izlaza iz zapadnog zagrebačkog predgrađa Jankomira prema sjeverozapadu do mjesta Macelj na hrvatsko - slovenskoj granici

Prigodom potpisivanja ugovora s izvođačima radova, državni tajnik u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka Zdravko Livaković ocijenio je da je riječ o iznimno važnom projektu koji će biti veliki poticaj hrvatskom graditeljstvu te najavio da će uskoro biti potpisani i ugovori s izvođačima radova na dionici autoceste Zagreb - Lipovac između Županje i Lipovca te na autocesti Zagreb - Split između Vrpolja i Pirovca.

U ime izvođača, direktor Viadukta Đuro Dekanović istaknuo je vrijednost suradnje i razmjene iskustava njemačkih i hrvatskih graditelja, dok je predsjednik Nadzornog odbora Walter Motorwaysa Daniel Fauquenbergue naglasio da je ta tvrtka od početka projekta računala na hrvatske izvođače.

Upitan za komentar namjere Vlade da dionica autoceste Split - Dubrovnik između Dugopolja i Šestanovca bez javnog natječaja dodjeli tvrtki Bechtel, Dekanović je rekao da je normalno da domaći građevinari traže svoje mjesto, jer je svako smanjenje njihova učešća u izgradnji cesta štetno za angažiranost njihovih kapaciteta i zaposlenost radnika.

Izrazio je nadu da, ako dođe do ugovora s Bechtelom, domaće tvrtke neće biti potpuno isključene iz izgradnje sporne dionice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙