FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POVJERENSTVO ZA 11. RUJNA NAVEST ĆE PROPUŠTENE PRIGODE - WP

WASHINGTON,21. srpnja 2004.(Hina) - Završno izvješće američkogPovjerenstva koje istražuje terorističke napade 11. rujna 2001. navest će čak 10 propuštenih prigoda za otkrivanje ili utjecanje naotmice zrakoplova kojima su izvršeni napadi, piše u srijedu list TheWashington Post.
WASHINGTON,21. srpnja 2004.(Hina) - Završno izvješće američkog Povjerenstva koje istražuje terorističke napade 11. rujna 2001. navest će čak 10 propuštenih prigoda za otkrivanje ili utjecanje na otmice zrakoplova kojima su izvršeni napadi, piše u srijedu list The Washington Post.

Navodeći vladine dužnosnike i osobe upoznate s izvješćem, list piše da će Povjerenstvo propuštene prigode staviti na dušu i Bushovoj i Clintonovoj administraciji, ali da neće reći da su napadi mogli biti spriječeni.

Šest prigoda propušteno je za vrijeme Bushove admnistracije, a četiri za vrijeme Clintonove , piše list, i dodaje da je bilo malo izgleda da se napadi spriječe.

Povjerenstvo je istraživalo propuste američke vlade oko terorističkih napada otetim zrakoplovima 2001. u kojima je poginulo skoro 3.000 ljudi i u četvrtak će objaviti svoje konačno izvješće.

Izvješće će uključiti i popis deset "operativnih mogućnosti" koje je vlada propustila u otkrivanju zavjere 11. rujna, izvješćuje WP.

Propuštenom prigodom smatra se i propust CIA-e da doda dva imena otmičara na teroristički popis, kao i postupanje FBI-a kod uhićenja Zacariasa Moussaouia, optuženog za sudjelovanje u zavjeri. U izvješću će , prema pisanju WP , biti navedeno i nekoliko propalih pokušaja da se ubije ili uhvati Osama bin Laden.

Izvješće također zaključuje da su odnosi Al Qaide s Iranom i militantnom skupinom Hezbollah bili daleko dublji i stariji nego veze s Irakom koji nikad nije uspostavio operativne odnose s tom terorističkom organizacijom, piše Post.

Među najnovijim otkrićima o kojima izvješćuju američki mediji je i to da je čak 10 terorista prošlo kroz Iran prije nego što su izveli napad 11. rujna.

Povjerenstvo i dužnosnici američke vlade, međutim, naglašavaju kako nema dokaza da je Teheran svjesno pomogao napad 11. rujna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙