FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DAIMLERCHRYSLER: NASTAVAK PREGOVORA O REZANJU TROŠKOVA RADA

ZAGREB, 20. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - DaimlerChryslerova jedinicaza proizvodnju luksuznih automobila Mercedes nastavit će danaspregovore s predstavnicima zaposlenika usmjerene na postizanjesporazuma o smanjenju godišnjih troškova rada za 500 milijuna eura.
ZAGREB, 20. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - DaimlerChryslerova jedinica za proizvodnju luksuznih automobila Mercedes nastavit će danas pregovore s predstavnicima zaposlenika usmjerene na postizanje sporazuma o smanjenju godišnjih troškova rada za 500 milijuna eura.

Više od 60 tisuća Mercedesovih zaposlenika prošlog je četvrtka obustavilo rad, prosvjedujući protiv planova te kompanije usmjerenih na smanjivanje broja plaćenih slobodnih dana i drugih beneficija u njezinim tvornicama u državi Baden-Wuerttember na jugozapadu Njemačke.

Radničko vijeće, koje zastupa interese zaposlenika, objavilo je da će se pregovori nastaviti danas u sjedištu te kompanije u Stuttgartu. "Još uvijek ima kontroverznih pitanja u kojima dolazi do velikog razmimoilaženja u stavovima", kazala je glasnogovornica toga vijeća.

Grupacija Mercedes Car, najveći doprinositelj ukupnoj operativnoj dobiti DaimlerChryslera, želi srezati troškove rada u Njemačkoj kroz povećanje broja radnih sati bez naknade. To je nastojanje dotaklo otvorenu ranu zaposlenika njemačkog proizvodnog sektora, koji posljednjih godina promatraju kako se na tisuće radnih mjesta seli na jeftinije destinacije u manje razvijenim gospodarstvima.

Njemački proizvođač dijelova za automobile Robert Bosch uspio je dobiti zeleno svjetlo od zaposlenika svoje tvornice nedaleko Lyona za produljenje 35-satnog radnog tjedna na 36 sati bez naknade - što je prvi takav slučaj u Francuskoj.

Radničko vijeće DaimlerChryslera najavilo je održavanje novih demonstracija u tvornicama diljem Njemačke u petak, ne bude li do četvrtka pronađeno rješenje situacije. U intervjuu za njemačku televiziju čelnik Mercedesa Juergen Hubbert kazao je kako vjeruje da je moguće postići sporazum nakon današnjeg nastavka pregovora.

On je zaposlenicima najveće Daimlerove tvornice, u Sindelfingenu zaprijetio sa šest tisuća otkaza i preseljenjem proizvodnje novog modela Mercedesa C klase, koji bi trebao biti lansiran u 2007, u učinkovitije tvornice u Bremenu i Južnoafričkoj Republici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙