FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

INA NAFTAPLIN: 20. KOLOVOZA POČETAK RADA PLINSKOG POLJA MARICA

ZAGREB, 20. srpnja 2004. (Hina) - Plinsko polje "Marica" u područjusjevernog Jadrana bit će pušteno u rad 20. kolovoza, doznaje se iz Ina- Naftaplina.
ZAGREB, 20. srpnja 2004. (Hina) - Plinsko polje "Marica" u području sjevernog Jadrana bit će pušteno u rad 20. kolovoza, doznaje se iz Ina - Naftaplina.

Riječ je o zajedničkom ulaganju Ine Naftaplina i talijanskog ENI-a, vrijednog 61 milijun američkih dolara, koje će po procjenama Naftaplina omogućiti dnevnu proizvodnju od 600 tisuća prostornih metara plina. Taj plin će se podmorskim plinovodom transportirati u talijansku Falconaru, odakle će se isporučivati talijanskim potrošačima.

Količine koje po ugovoru pripadaju Hrvatskoj, od 300 tisuća prostornih metara dnevno, Naftaplin će preuzimati iz plinovoda koji dovodi plin iz Rusije u Italiju. Plin iz polja Marica dijelit će se po pola između Hrvatske i Italije, sve dok talijanska strana ne povrati svoja ulaganja, a tada će višak plina pripasti Hrvatskoj.

Naftaplin procjenjuje da će predviđene količine plina od 600 tisuća prostornih metara dnevno iz polja Marica (ili 200 milijuna prostornih metara godišnje) potrajati do 2018. godine.

Trenutno se iz svih plinskih polja sjevernog Jadrana crpi 50 milijuna prostornih metara plina mjesečno, a procjenjuje se da to područje ima potencijal od 20,3 milijardi prostornih metara pridobivih zaliha.

Uz puštanje u rad polja Marica, Naftaplin je, kako se doznaje, potvrdio još jednu potencijalno izdašnu bušotinu u rovinjskom akvatoriju pod imenom Isabela, koja bi mogla prerasti u još jedno podmorsko plinsko polje.

Od aktivnosti Naftaplina u inozemstvu trenutno su najznačajnije one u Siriji, Egiptu i Namibiji. Istraživanja nafte u Siriji dala su vrlo dobre rezultate, koji se očekuju i u Egiptu, a u Namibiji bi Naftaplin trebao, po otvaranju svoga ureda koje se očekuje ovih dana, započeti sa seizmičkim i drugim pripremnim istraživanjima u bazenu "Nama", površine 90 tisuća četvornih kilometara, koji je dosad slabo istražen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙