FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA OD 21. DO 25. SRPNJA

ZAGREB, 19. srpnja 2004. (Hina) - Ovogodišnja 38. Međunarodna smotrafolklora (MSF) pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora održat će se od21. do 25. srpnja, najavljeno je na današnjoj konferenciji zanovinstvo.
ZAGREB, 19. srpnja 2004. (Hina) - Ovogodišnja 38. Međunarodna smotra folklora (MSF) pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora održat će se od 21. do 25. srpnja, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo.

Smotra po riječima umjetničke ravnateljice Zorice Vitez predstavlja 22 izvođača folklorne glazbene, plesne i pripovjedačke tradicije iz hrvatskih županija, bogatu baštinu pučkog crkvenog pjevanja Hrvata iz Bosne i Hercegovine s deset nastupa izvođača okupljenih po prvi put zajedno na jednoj priredbi, te sudionike iz trinaest stranih zemalja.

Ovogodišnja Smotra posvećena je obilježavanju tristote obljetnice rođenja fra Andrije Kačića Miošića, autora najčitanije knjige u Hrvata "Razgovora ugodnog naroda slovinskoga", pojasnila je Vitez.

Kako je dodala, pjesme iz te knjige mnogi su naraštaji usmeno prenosili, a neke i danas pripadaju živoj usmenoj baštini.

Program na tu temu osmislio je stručni savjetnik Vido Bagur, napomenula je umjetnička ravnateljica MSF-a.

Na Smotri, koja će osim u Zagrebu, biti održana u Karlovcu, Samoboru i Zaprešiću, nastupit će i druge folklorne skupine iz Hrvatske koje nisu obuhvaćene tom temom, rekla je Vitez.

Kao i prethodnih godina u program Smotre uključeni su koncerti etnoglazbe "Što mogu gajde" u suvremenoj glazbenoj tzv. "world music" obradi, te "Indijska tradicija" plesa i glazbe u atraktivnoj scenskoj izvedbi koji prikazuju urbanizirano i globalizirano folklorno nasljeđe čuvajući pritom autentične vještine i upotpunjuju značenje pojma folklora u suvremenom svijetu, obrazložila je Vitez.

Najavila je kako će Smotra imati i popratne sadržaje, odnosno plesne i glazbene radionice za sudionike i publiku, izložbe, promocije i drugo.

Središnja svečanost bit će održana u petak na Gradecu.

Osim na Gradecu program će se održavati na središnjem zagrebačkom Trgu, Etnografskom muzeju, Zagrebačkom kazalištu mladih, Katedrali, te u crkvi svete Katarine.

MSF se u Zagrebu održava od 1966., podsjetila je Vitez.

Napomenula je kako je to najstarija priredba te vrste u Hrvatskoj i najveća manifestacija državnog značenja u području narodne kulture.

Koncepciju i programe osmišljavaju i stručno vode suradnici Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba.

Organizator manifestacije je Koncertna direkcija Zagreb.

(Hina) xsdju yaz

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙