FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

mesić: slažem se sa reakcijom vlade na incident u zadru

ZAGREB, 17. srpnja 2004. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićkazao je danas kako se slaže s reakcijom Vlade koja se ogradila odjučerašnjeg incidenta u zadarskoj Gradskoj vijećnici, prigodom posjetabritanskog veleposlanika Johna Ramsdena Zadru.
ZAGREB, 17. srpnja 2004. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić kazao je danas kako se slaže s reakcijom Vlade koja se ogradila od jučerašnjeg incidenta u zadarskoj Gradskoj vijećnici, prigodom posjeta britanskog veleposlanika Johna Ramsdena Zadru.

Ramsden je jučer, za posjeta Zadru, u Gradskoj vijećnici održao konferenciju za novinare ispod fotografije haškog bjegunca, generala Ante Gotovine, za koju, kako je kasnije pojasnio, nije znao. Kada je to shvatio,ustao je i izrazio negodovanje zbog toga.

Vlada se istog dana ogradila od incidenta, ocjenjujući ga štetnim i nepromišljenim.

"Mislim da je premijer Ivo Sanader već reagirao i slažem se s njegovom reakcijom", kazao je Mesić novinarima koji su pratili redoviti prijam građana u Uredu Predsjednika na Pantovčaku, podsjećajući da je i sam u Zadru doživio slično iskustvo, kad se odbio susresti s tadašnjim gradonačelnikom Božidarom Kalmetom ispod fotografije generala Gotovine.

"Bez obzira na to što je Gotovina počasni građanin Zadra, već tada ga je tražila hrvatska policija i ja sam se odbio slikati ispod njegove fotografije, poštujući pravnu državu", naglasio je Mesić.

Dodao je kako je "to problem koji mora riješiti zadarsko Gradsko poglavarstvo".

Novinare je zanimalo očekuje li Mesić da će njegovu predsjedničku kampanju, uz stranke koje su to do sada najavile, podržati i vladajući HDZ.

"Ne znam, sve će stranke kalkulirati i vidjeti isplati li im se riskirati s predsjedničkim kandidatima", odgovorio je Mesić, uvjeren da uživa podršku birača, što će mu omogućiti još jedan predsjednički mandat.

"Za sad imate ponuđene različite varijante: predsjednik građanin i državnik, predsjednik-predsjednica, predsjednik-konjanik, predsjednik-gospodin i što ja znam što još, pa neka građani odluče koja im je varijanta najprihvatljivija", rekao je.

Zamoljen da komentira mogućnost da se predsjednički izbori održe istodobno s lokalnima, koja se posljednih dana spominjala u nekoliko navrata, Mesić je kazao kako to ne očekuje, jer takvu mogućnost još nitko nije formalno najavio.

"Za sad su to samo nagađanja, a možda i nečija priželjkivanja, ja ne znam", kazao je.

Zamoljen da komentira negodovanje dijela nevladinih udruga zbog novog Zakona o financiranju predsjedničke kampanje, kazao je kako se i osobno ne slaže s rješenjem po kojem donatori, ako to žele, mogu ostati anonimni.

"Ako netko ne želi da mu se spominje ime, ne treba ni biti donator", smatra Mesić.

Ocijenio je i da bi zakonom trebalo ograničiti visinu donacija, jer, kako je kazao, "čini se da neki u kampanju idu samo zbog novca".

Novinare je zanimalo i što Mesić misli o najavi o 500.000 proračunskih kuna godišnje, kojima će se, po Vladinu izračunu, financirati prava iz novog Zakona o pravima Predsjednika Republike po prestanku obnašanja dužnosti.

Taj zakon, koji je Sabor donio prekjučer, Mesić doživljava kao civilizacijsku stečevinu, jer, kako je kazao, "ne možete bivšeg predsjednika, nakon što je za dobrobit nacije donosio nepopularne odluke, prepustiti ulici i bolesnicima da ga pljuju i šutiraju".

Podsjetio je i da bivši predsjednici često putuju lobirajući za nacionalne interese, pa zbog toga, kaže, moraju imati i vlastiti ured i osoblje koje će im pomagati u radu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙