FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HZJZ: U HRVATSKOJ LANI 95 SMRTNIH SLUČAJEVA POVEZANIH S UZIMANJEM DROGA

ZAGREB, 16. srpnja 2004. (Hina) - U Hrvatskoj je lani zabilježeno 95smrtnih slučajeva povezanih s uzimanjem psihoaktivnih droga, što je zadevet osoba više nego godinu ranije, rečeno je danas u Hrvatskomzavodu za javno zdravstvo (HZJZ) na predstavljanju izvješća o osobamaliječenim zbog zlouporabe droga za 2003. godinu.
ZAGREB, 16. srpnja 2004. (Hina) - U Hrvatskoj je lani zabilježeno 95 smrtnih slučajeva povezanih s uzimanjem psihoaktivnih droga, što je za devet osoba više nego godinu ranije, rečeno je danas u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) na predstavljanju izvješća o osobama liječenim zbog zlouporabe droga za 2003. godinu.

Prekomjerna doza opijata bila je najčešći uzrok smrti ovisnika - i to u 59 posto ukupnih smrtnih slučajeva, rekla je Marina Kuzman iz Službe za prevenciju ovisnosti HZJZ-a.

U devet posto slučajeva uzrok smrti bilo je samoubojstvo, u osam posto slučajeva smrt su uzrokovale nesreće, intoksikacija je bila uzrok smrti u dva posto slučajeva, dok su u 22 posto slučajeva uzroci bili neki drugi ili su nepoznati.

Prošle godine na liječenju je bilo 5.678 osoba, što je za 2,3 posto manje nego godinu ranije, a među njima je bilo četiri i pol puta više muškaraca (4.659) nego žena (1.019).

Najviše ovisnika liječeno je zbog heroinske ovisnosti - njih 72 posto, dok je zbog zlouporabe kanabinoida (hašiš i marihuana) liječeno 22 posto te psihostimulatora (ecstasy i amfetamini) dva posto od ukupnog broja liječenih ovisnika.

Prvi put je lani pomoć zatražilo 1.840 osoba, što je manje nego godinu ranije kada je pomoć zatražilo 2.067 osoba. Prošle godine zabilježena su 802 nova heroinska ovisnika, što je za 44 manje nego godinu ranije.

Najviše liječenih osoba u dobi je od 21 do 25 godina, slijede mladi od 16 do 20 godina pa osobe između 26 i 30 godina.

Najveći dio osoba je nezaposlen ili privremeno zaposlen - njih 51,6 posto, u redovnom radnom odnosu ih je 20 posto, a učenici u studenti čine 18 posto ukupnog broja liječenih osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙