FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NOVI NJEMAČKI PREDSJEDNIK U POSJETU POLJSKOJ

VARŠAVA, 15. srpnja 2004. (Hina/dpa) - Novi njemački predsjednik HorstKoehler stigao je u četvrtak u posjet Poljskoj, što mu je prvoslužbeno putovanje u inozemstvo otkako je 1. srpnja preuzeo dužnost.
VARŠAVA, 15. srpnja 2004. (Hina/dpa) - Novi njemački predsjednik Horst Koehler stigao je u četvrtak u posjet Poljskoj, što mu je prvo službeno putovanje u inozemstvo otkako je 1. srpnja preuzeo dužnost.

Posjet njemačkog predsjednika prate medijska nagađanja o mogućim zahtjevima njemačkih izbjeglica iz Poljske iz 2. svjetskog rata za odštetom za izgubljenu imovinu.

"Nasljednici (njemačkih) 'izbjeglica' bogati su, odlučni i dobro organizirani", izjavio je za dnevnik Rzeczpospolita stručnjak za njemačko-poljske odnose Bartosz Jalowiecki.

"Iskoristit će sva moguća pravna sredstva, uključujući u konačnici i zakon o ponovnoj privatizaciji. Bilo kakvo odustajanje njemačke vlade (od materijalnih zahtjeva) možda neće biti dovoljno", dodao je napominjući da neki poslijeratni sporazumi možda sadrže rupe koje omogućuju građanske tužbe za naknadu štete protiv poljske države.

Koehlerov posjet istodobno prekida višedesetljetnu tradiciju prema kojoj su novi njemački predsjednici na prvo putovanje u inozemstvo odlazili u Francusku, iako će bilo kakve negativne reakcije kompenzirati tako što će u petak izravno iz Varšave odletjeti u Pariz na razgovor sa Jacquesom Chiracom.

"Ovim želim pokazati da mi je osobito stalo do odnosa s Poljskom", izjavio je njemački predsjednik za Gazetu Wyborczu.

Posjet je počeo razgovorom s poljskim predsjednikom Aleksanderom Kwasniewskim, a predviđen je njegov susret s bivšim predsjednikom i vođom Solidarnosti Lechom Walesom te posjet Gdanjsku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙