FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BEČ: Chris Patten govorio na Stalnom vijeću OESS-a

BEČ: Chris Patten govorio na Stalnom vijeću OESS-aBEČ , 15. srpnja 2004. (Hina) - Europski povjerenik za vanjske posloveChris Patten koji je u četvrtak govorio na redovitom zasjedanjuStalnog vijeća OESS-a u Beču, zauzeo se za čvršću suradnju EU i OESS-ana stvaranju sigurnosti i stabilnosti, te suzbijanju svih oblikakriminala, posebice terorizma.
BEČ , 15. srpnja 2004. (Hina) - Europski povjerenik za vanjske poslove Chris Patten koji je u četvrtak govorio na redovitom zasjedanju Stalnog vijeća OESS-a u Beču, zauzeo se za čvršću suradnju EU i OESS-a na stvaranju sigurnosti i stabilnosti, te suzbijanju svih oblika kriminala, posebice terorizma.

Duh terorizma nema granica, zato je njegovo suzbijanje od prvorazrednog značenja, naglasio je Chris Patten, dodavši da se u tom smislu moraju koristiti sve mogućnosti suradnje s regionalnim organizacijama, kao i s Ujedinjenim narodima.

Izrazio je zadovoljstvo suradnjom EU i OESS-a u JI Europi, rekavši da međunarodne aktivnosti tamo odmiču od kriznog menadžmenta prema izgradnji demokratskih institucija.

Naglasivši odličnu suradnju Europske komisije i država zapadnog Balkana - redovite kontakte koji su omogućili da savjeti Europske komisije postaju sve veća pomoć u njihovu razvitku, Chris Patten je dodao da te države polako ali sigurno ostvaruju pomak u procesu stabilizacije i pridruživanja i kreću prema EU, ali na tom putu potrebno je još mnogo učiniti- u demokratizaciji društva, institucija, provedbi reformi i tako dalje.

Europski povjerenik za vanjske poslove Chris Patten izdvojio je Hrvatsku, rekavši da je ona na putu za punopravno članstvo za EU, zato je nedavno dobila priznanje status kandidata, što on pozdravlja.

U završnoj fazi su pregovori Europske unije s Bugarskom i Rumunjskom, a u listopadu će se donijeti odluka hoće li početi pregovori s Turskom, nastavio je Patten.

On je također rekao da će EU intenzivirati suradnju s novim susjedima - zemljama koje nemaju europske perspektive - na temelju zajedničkih europskih vrijednosti.

Europska politika prema novim susjedima proširene EU temeljit će se na stabilnosti i sigurnosti. Uspješni menadžment na granicama bit će jedan korak u stvaranju učinkovitije politike sigurnosti.

Posebno je važna suradnja s Gruzijom i Moldavijom u sprječavanju svih oblika prekograničnog kriminala, trgovine ljudima, oružjem, drogama, rekao je Patten.

Europa se mijenja ka boljem, stari kontinent srasta sve više zajedno, ali još ne uživa potpunu stabilnost i sigurnost, zaključio je Patten, izrazivši nadu da će se to u budućnosti ostvariti.

Nakon izlaganja europskog povjerenika Pattena, u raspravi su države u regiji pozdravile suradnju Europske unije i OESS-a. Pozdravljena je pozitivna odluka o hrvatskoj kandidaturi koja je, kako je rečeno, poticaj za ostale zemlje u regiji.

U odgovoru na izjave koje su dala razna izaslanstva OESS-a, Chris Patten je pohvalio napredak u zemljama jugoistočne Europe, ističući kako ta regija može biti primjer i drugim dijelovima OESS-a, doznaje se iz diplomatskih izvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙