FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FIDESZ SMATRA DA MAĐARI TREBAJU TRAŽITI POVRAT ZEMLJE U SLOVAČKOJ

BUDIMPEŠTA, 14. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Najveća mađarska oporbenastranka Fidesz priopćila je u srijedu da deseci tisuća Mađaraprotjeranih iz susjedne Slovačke nakon Drugog svjetskog rata imajupravo tražiti povrat svoje zemlje u toj državi.
BUDIMPEŠTA, 14. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Najveća mađarska oporbena stranka Fidesz priopćila je u srijedu da deseci tisuća Mađara protjeranih iz susjedne Slovačke nakon Drugog svjetskog rata imaju pravo tražiti povrat svoje zemlje u toj državi.

Više od pola milijuna etničkih Mađara protjerano je nakon rata iz tadašnje Čehoslovačke dekretima koje objavio predsjednik Eduard Beneš.

Oporbeni mađarski Fidesz pokrenuo je kampanju kako bi pronašao nekadašnje zemljoposjednike ili njihove potomke koji bi mogli uputiti zahtjev za povratom. Mnogi od njih raštrkani su diljem svijeta.

Fidesz tvrdi da na čak četvrtini slovačkog zemljišta, oko 580.000 hektara, vlasnici nisu poznati. "Malo ljudi zna da Benešovi komiteti, zbog pogrešaka ili traljavog rada, nikada nisu konfiscirali zemlju protjeranih Mađara i Nijemaca", izjavio je Sandor Faludi, čelnik odjela za poljoprivredu u Fideszu.

Slovački zakon koji je stupio na snagu početkom ove godine domaćim državljanima, ali i strancima omogućuje povrat zemljišta ako dokažu da su njihovi pravi vlasnici. Zahtjeve treba uputiti do 1. rujna 2005. godine kada će slovačka država prisvojiti zemlju na koju nitko ne polaže pravo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙