FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLOVAČKA: MEČIAR NE PRIZNAJE GAŠPAROVIČA KAO PREDSJEDNIKA ZBOG POGREŠNE PRISEGE

BRATISLAVA, 14. srpnja 2004. (Hina/dpa) - Bivši slovački premijerVladimir Mečiar u srijedu je ustvrdio da se novoizabrani predsjednikIvan Gašparovič sam diskvalificirao s toga položaja zbog uporabepogrešne riječi tijekom svečane prisege na inauguraciji, javila jeslovačka agencija SITA, a prenijele svjetske agencije.
BRATISLAVA, 14. srpnja 2004. (Hina/dpa) - Bivši slovački premijer Vladimir Mečiar u srijedu je ustvrdio da se novoizabrani predsjednik Ivan Gašparovič sam diskvalificirao s toga položaja zbog uporabe pogrešne riječi tijekom svečane prisege na inauguraciji, javila je slovačka agencija SITA, a prenijele svjetske agencije.

Mečiar tvrdi da je Gašparovič, govoreći o manjinama, umjesto riječi "narodnostne" (etničke) upotrijebio riječ "narodne" (nacionalne), što mijenja značenje u tolikoj mjeri da se, smatra Mečiar, "kosi sa slovačkim Ustavom, sa svim posljedicama koje iz toga proizlaze".

Na novinarov upit što Mečiar, kojeg je u svibnju Gašparovič porazio na izborima za predsjednika države, misli o svemu tome, nekadašnji autoritarni slovački premijer odgovorio je da to doživljava "kao da predsjedničkih izbora nije bilo".

Gašparovičev glasnogovornik zanijekao je tvrdnju o pogrešnom korištenju termina, rekavši da drugi dužnosnici koji su nazočili svečanosti inauguracije nisu čuli ništa sporno u predsjednikovu govor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙