FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HPZS: ZADRUGARI SE MORAJU PRIPREMITI ZA EU

ZAGREB, 14. srpnja 2004. (Hina) - Hrvatska se mora ubrzano priprematiza ulazak u Europsku uniju, a za hrvatsko zadrugarstvo to konkretnoznači da mora prihvatiti te zatim u praksi primjeniti zadružna načelai standarde zadrugarstva koji vrijede u zemljama EU.
ZAGREB, 14. srpnja 2004. (Hina) - Hrvatska se mora ubrzano pripremati za ulazak u Europsku uniju, a za hrvatsko zadrugarstvo to konkretno znači da mora prihvatiti te zatim u praksi primjeniti zadružna načela i standarde zadrugarstva koji vrijede u zemljama EU.

Nužno je također poduzeti sve mjere kako bi se poticao razvoj zadrugarstva u Hrvatskoj, ali i prvenstveno afirmiralo zadružno poduzetništvo.

Istaknuto je to na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Hrvatskog poljoprivrednog zadružnog saveza (HPZS).

Također je naglašeno kako je potrebno u hitni postupak predložiti donošenje izmjena i dopuna Zakona o zadrugama i to zbog izmjene članaka koji se odnose na obvezu provođenja računovodstvene revizije svake treće godine.

Kako su pojasnili, računovodstvena revizija vrlo je skupa, provode je revizorske tvrtke i zadrugari procjenjuju da bi zadruge za to morale izdvojiti gotovo milijun eura. Računovodstvena revizija u zadrugama bi se prema zakonu trebala provesti do veljače 2005. godine.

Na sastanku su zadrugari informirani i o jučerašnjem sastanku s ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petrom Čobankovićem na temu otkupa pšenice ovogodišnjeg roda.

Tako su obavješteni da će država putem Ravnateljstva za robne zalihe otkupiti sav tržni višak pšenice po cijeni od jedne kune neto za kilogram pšenice standardne kvalitete, bez troškova silosa i drugih troškova. Država je osigurala novac za otkup pšenice i isplata će biti do 15. kolovoza.

Što se uloge zadruga u otkupu tiče, zadruga će kao organizator proizvodnje fakturirati državi pšenicu i dostaviti popis proizvođača. Zadruga je dužna nakon primitka novca u roku tri dana isplatiti zadrugara - kooperanta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙