FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NOVI LITAVSKI PREDSJEDNIK VALDAS ADAMKUS POLOŽIO SVEČANU PRISEGU

VILNIUS, 12. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Valdas Adamkus u ponedjeljak jedavanjem svečane prisege ponovno preuzeo dužnost predsjednika Litve,koju je morao napustiti prije 17 mjeseci nakon poraza na prethodnimpredsjedničkim izborima.
VILNIUS, 12. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Valdas Adamkus u ponedjeljak je davanjem svečane prisege ponovno preuzeo dužnost predsjednika Litve, koju je morao napustiti prije 17 mjeseci nakon poraza na prethodnim predsjedničkim izborima.

Adamkus, koji je u nazočnosti 137 od ukupno 140 parlamentarnih zastupnika prisegnuo na petogodišnji mandat, na položaju predsjednika zamijenit će Rolandasa Paksasa, razriješenog 6. travnja nakon desetomjesečnog skandala zbog korupcije, koji ga je pobijedio na predsjedničkim izborima u siječnju 2003.

Bivši emigrant u Sjedinjenim Državama, 77-godišnji Adamkus je bio predsjednikom Litve od 1998. do 2003., kad je bivšu sovjetsku republiku poveo prema Zapadu. Za njegovog je predsjednikovanja Litva postala kandidatom za članstvo u EU i NATO-u, što je nedavno i ostvarila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙