FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SABOR JEDNOGLASNO PRIHVATIO IZMJENE ZAKONA O GRADNJI I PROSTORNOM UREĐENJU

ZAGREB, 9. srpnja 2004. (Hina) - Hrvatski je sabor danas jednoglasnoprihvatio izmjene zakona o gradnji te o prostornom uređenju, čime ćese, po Vladinim očekivanjima, stati na kraj bespravnoj gradnji iskratiti rokovi za izdavanje građevinske dozvole.
ZAGREB, 9. srpnja 2004. (Hina) - Hrvatski je sabor danas jednoglasno prihvatio izmjene zakona o gradnji te o prostornom uređenju, čime će se, po Vladinim očekivanjima, stati na kraj bespravnoj gradnji i skratiti rokovi za izdavanje građevinske dozvole.

Izmjenama Zakona o gradnji povećan je broj tzv. jednostavnih objekata za čiju gradnju ubuduće neće trebati građevinska dozvola.

Za dobivanje građevinske dozvole više ne trebaju potvrde, mišljenja i suglasnosti ako su dobivene ranije, primjerice kod detaljnog plana.

Nužne su tek potvrde o protupožarnoj zaštiti, zaštiti od ionizirajućeg zračenja, stabilitetu objekta te potvrde vezane uz zaštitu kulturne baštine.

Zahtjev za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata građani će morati podnijeti do kraja godine, a u protivnom će, uz komunalni doprinos, morati platiti i novčani iznos u vrijednosti još jednog i pol tog doprinosa.

Izmjene Zakona o prostornom uređenju onemogućuju gradnju u tzv. prostoru 1000 plus 300 metara te na otocima. Riječ je o pojasu kopna u širini od 1000 metara od obalne crte i pojasu mora u širini od 300 metara od obalne crte.

Općine i gradovi prostorne planove moraju donijeti do kraja iduće godine, a na priobalju i ranije, što će se utvrditi u dodatnim razgovorima.

Saborska većina prihvatila je i izmjene Zakona o zemljišnim knjigama, koje bi trebale pojednostaviti postupak upisa u zemljišne knjige, pogotovu u slučajevima kada je riječ o neprijepornim vlasničkim odnosima.

O upisu u zemljišne knjige u tim će slučajevima ubuduće, umjesto sudaca, odlučivati ovlašteni zemljišno-knjižni referenti.

Sabor je potvrdio i nekoliko međunarodnih protokola, a u prvom čitanju podržane su izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima, te o uzimanju i presađivanju dijelova ljudskog tijela radi liječenja.

Na samom kraju ovotjednog zasjedanja, imenovani su članovi Vijeća za poštanske usluge, čijom je predsjednicom postala Terezija Bančić, a njezinim zamjenikom imenovan je Nedjeljko Đerek.

Osmu sjednicu Sabor će nastaviti u utorak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙