FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KUTLE S LISICAMA NA RUKAMA NAPUSTIO SUDNICU

ZAGREB, 9. srpnja 2004. (Hina) - Nekada najpoznatiji hrvatski tajkunMiroslav Kutle izveden je s lisicama na rukama iz sudnice zagrebačkogOpćinskog suda, nakon što je zbog gospodarskih malverzacija na štetutvrtke Tisak nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora ipritvoren do pravomoćnosti presude.
ZAGREB, 9. srpnja 2004. (Hina) - Nekada najpoznatiji hrvatski tajkun Miroslav Kutle izveden je s lisicama na rukama iz sudnice zagrebačkog Općinskog suda, nakon što je zbog gospodarskih malverzacija na štetu tvrtke Tisak nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora i pritvoren do pravomoćnosti presude.

Kutli, odnosno njegovoj tvrtki Globus Holdingu biti će oduzeto i 22,7 milijuna nezakonito stečenih kuna, ako presuda postane pravomoćna.

Uz prvooptuženog Kutlu, od 12-ero suoptuženika u tzv. slučaju Tisak petero ih je osuđeno na bezuvjetne zatvorske kazne, a jedan na uvjetnu.

Kao počinitelji ili pomagači u kaznenim djelima na koja ih je poticao Kutle, kaznu zatvora od četiri godine dobili su Božidar Marić i Petar Anić, kaznu od godine i osam mjeseci Krunoslav Marčinko i Milena Šenator, a na godinu i pol zatvora osuđen je Ivan Majić.

Stanko Koncul osuđen je na uvjetnu zatvorsku kaznu od osam mjeseci na koju neće biti upućen ako u naredne tri godine ne počini kazneno djelo.

Oni su proglašeni krivima zbog izvlačenja 13,7 milijuna kuna iz Tiska na račun Kutline Globus Grupe.

U presudi koju je danas pročitala sutkinja Koraljka Bumči navodi se da su na Kutlin nagovor Majić i Šenator, iako su znali da je krajnji cilj pribavljanje nezakonite imovinske dobiti, od čelnika Tiska, u kojem je Kutle imao dionice, 1995. i 1996. zatražili sedam kredita poduzećima Kraljev Gambit i Pješak. I članovi uprave Tiska Marić i Anić znali su da taj novac neće biti vraćen Tisku, no ipak su pristali na transakcije, ustvrdio je sud.

Kako bi kasnije izbjegli zahtjeve za povrat novca, koji je uz pomoć Marčinka doznačen Globus Holdingu, Kutle je, po mišljenju suda, naložio Mariću, Aniću, Marčinku i Majiću da sklope fiktivne ugovor o kompenzacijama, koje je ranije priredila Šenator.

Osim toga Kutle, Marić, Anić, Marčinko, Šenator i Koncul proglašeni su krivima i za pribavljanje protupravne dobiti tvrtkama Sano i 64 Polja. U tim je malverzacijama Tisak na sličan način oštećen za još devet milijuna kuna.

Po svim ostalim točkama optužnice, kojima je ukupna šteta za Tisak iznosila oko 45 milijuna kuna, sudsko je vijeće donijelo oslobađajuće presude. Tako su nakon četverogodišnjeg sudskog postupka optužbe oslobođeni bivši čelnici Tiska i Kultini poslovni partneri - Zdenko Francetić, Juraj Hrvačić, Mladen Strukan, Ivan Granić, Tomislav Mesarić i Dražen Mandić.

Odmjeravajući Kutli kaznu, sud je kao otegotnu okolnost uzeo činjenicu da je Kutle bio poticatelj na kaznena djela, pobudu iz koje je djela počinio, odnosno velik novčani iznos nezakonito stečen, a naročito je uzeto u obzir da Tisku nije niti djelomično vraćena šteta. Tisak kao oštećenik, inače, nije podnio imovinsko pravni zahtjev.

Kao olakotnu okolnost Kutli je uzeto u obzir da je do sada bio neosuđivan i da je redovito dolazio na suđenja.

Nakon čitanja presude žalbe su najavili predstavnici obrane, ali i tužiteljstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙