FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

caritas zagrebačke nadbiskupije proslavio 35. obljetnicu skrbi za djecu

ZAGREB, 8. srpnja 2004. (Hina) - Caritas Zagrebačke nadbiskupije danasje obilježio 35. godišnjicu skrbi za djecu na prigodnoj svečanosti uDomu za djecu u Brezovici.
ZAGREB, 8. srpnja 2004. (Hina) - Caritas Zagrebačke nadbiskupije danas je obilježio 35. godišnjicu skrbi za djecu na prigodnoj svečanosti u Domu za djecu u Brezovici.

Premda je Caritas osnovan još 1933. na inicijativu bl. Alojzija Stepinca, njegov karitativni rad je krajem šezdesetih godina obnovila Jelena Brajša usmjerivši ga spašavanju odbačene i od roditelja neželjene djece.

Stoga se 8. srpnja 1969., kad je gospođa Brajša, danas ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, pred vratima Caritasa na Kaptolu pronašla novorođenče u kutiji za banane, uzima kao dan te ustanove odnosno njenog usmjerenja u skrbi za djecu.

Od 1970. kad je Caritas preuzeo brigu o 65 djece i dobio prvu kuću za njihov prihvat i smještaj u Oborovu do danas, Caritas je izrastao u ustanovu koja je u 33 doma i kuće obiteljskog tipa na području Zagrebačke nadbiskupije, dosad zbrinula 4261 dijete od kojih 531 dijete s posebnim potrebama.

Caritas danas može primiti i zbrinuti 400 djece, ali potrebe su mnogo veće, pa u postojećim ustanovama više nema mjesta, naglasila je ravnateljica Caritasa Jelena Brajša. Problem prostora istaknula je kao najveći, ali i izrazila zadovoljstvo što će se uskoro moći dograditi Caritasov dom Savica- Šanci gdje su smještena najmanja djeca i novorođenčad.

U Njemačkoj će uskoro biti osnovana Zaklada za djecu i mlade u potrebama "Jelena Brajša", a novac Zaklade će, uz ostalo, biti namijenjen za održavanje Doma za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi "Bl. Alojzije Stepinac" u Brezovici čiji je Dječji zbor uveličao današnju svečanost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙