FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

caritas nadbiskupije zagrebačke ovaj tjedan obilježava 35 godina skrbi za djecu

ZAGREB, 6. srpnja 2004. (Hina) - Caritas Zagrebačke nadbiskupije učetvrtak će u Domu za djecu u Brezovici obilježiti 35. godišnjicuskrbi za djecu, najavila je ravnateljica Jelena Brajša, koja je krajemšezdesetih godina obnovila karitativni rad i usmjerila ga spašavanjuodbačene i od roditelja neželjene djece.
ZAGREB, 6. srpnja 2004. (Hina) - Caritas Zagrebačke nadbiskupije u četvrtak će u Domu za djecu u Brezovici obilježiti 35. godišnjicu skrbi za djecu, najavila je ravnateljica Jelena Brajša, koja je krajem šezdesetih godina obnovila karitativni rad i usmjerila ga spašavanju odbačene i od roditelja neželjene djece.

Od 1969., kad je gospođa Brajša pred vratima Caritasa na Kaptolu pronašla novorođenče u kutiji za banane, pa do danas Caritas je izrastao u udrugu koja je u 33 ustanove i kuće obiteljskog tipa na području Zagrebačke nadbiskupije, dosad zbrinula 4261 dijete od kojih 531 dijete s posebnim potrebama.

"Prošli smo mjesec zaprimili zahtjev za smještajem 31 djeteta, no nažalost u postojećim prostorima više nemamo mjesta", rekla je gospođa Brajša na konferenciji za novinare navodeći kako i danas u Caritasovim ustanovama ima više djece od onoga što bi to trebalo biti po državnim normama.

Suradnici Jelene Brajše ističu da je ona djecu uvijek primala i za njih se brinula bez obzira na "papirologiju" te najprije ponudila spas i zaštitu, toplu riječ i razumijevanje, a tek onda krenula u rješavanje administracije.

Jelena Brajša je izrazila zadovoljstvo što će se donacijom RTL-a Hrvatska od 840.000 kuna s humanitarnog kviza, koja je najveća dosada, moći dograditi Caritasov dom Savica- Šanci gdje su smještena najmanja djeca i novorođenčad. Rekla je da Caritasova socijalna radnica i danas ide u rodilište po jednu bebicu koju majka nije htjela.

Premda Caritas dobiva novčanu pomoć od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, to još uvijek nije dovoljno, naglasila je Brajša.

Na konferenciji za novinare je najavljeno da će se pri njemačkom Caritasu u Stuttgartu, koji je za rata dosta pomogao Hrvatskoj, osnovati Zaklada za djecu i mlade u potrebama "Jelena Brajša", a novac Zaklade će, uz ostalo, biti namijenjen za održavanje Doma u Brezovici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙