FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RIM: VLADA TRAŽI IZLAZ IZ KRIZE

RIM, 7. srpnja 2004. (Hina/AR) - Talijanski premijer Silvio Berlusconinajavio je da će privremeno zadržati upražnjeno mjesto ministragospodarstva do predstavljanja Dokumenta ekonomskog i financijskogprograma (DPEF), koji će sadržavati i obećano smanjivanje poreza.
RIM, 7. srpnja 2004. (Hina/AR) - Talijanski premijer Silvio Berlusconi najavio je da će privremeno zadržati upražnjeno mjesto ministra gospodarstva do predstavljanja Dokumenta ekonomskog i financijskog programa (DPEF), koji će sadržavati i obećano smanjivanje poreza.

Berlusconi je prvotno najavio da će obnašati dužnost ministra do prihvaćanja državnog proračuna potkraj godine. Najnovija najava po kojoj će to učiniti ranije, do predstavljanja DPEF, što je predviđeno za nekoliko tjedana, dolazi nakon izjave, slične ultimatumu, Marca Follinija, tajnika demokršćanske UDC, stranke iz koalicije vladina desnog centra.

"Ako Berlusconi bude predugo vodio ministarstvo gospodarstva, moja će stranka davati samo vanjsku potporu vladi", rekao je Follini i zapravo najavio izlazak UDC-a iz vlade. Komentirajući taj ultimatum potpredsjednik vlade i čelnik Nacionalnog saveza Gianfranco Fini je izjavio da ne treba minimizirati držanje UDC-a i smatrati da su "političke posljedice nemoguće".

Fini je zatražio od Berlusconija da odmah i kolegijalno, što znači sve stranke koalicije izrade DPEF. Nacionalni savez se pribojava velikog smanjenja poreza koje bi htio Berlusconi.

Unutar vladajuće koalicije postoje i druge razlike. UDC i Nacionalni savez napadaju primjerice članicu koalicije Sjevernu ligu zbog njezina zauzimanja za regionalizaciju Italije prvenstveno kroz "federalistički" zakon koji je u parlamentarnoj proceduri. Protivnici "federalizacije" podnijeli su niz amandmana na vladin projekt reforme države. Ukoliko budu usvojeni bitno bi se smanjio federalistički karakter promjena na kojima ustraje Sjeverna liga.

Silvio Berlusconi će 14. srpnja u parlamentu govoriti o ostavci ministra gospodarstva Giulija Tremontija. Parlamentarnu raspravu zatražio je oporbeni lijevi centar.

Demokratska ljevica i Margherita drže da je vlada u krizi i da njezino razrješenje treba biti izvedeno na transparentan način u parlamentu. Piero Fassino, čelnik Demokratske ljevice, uvjeren je da Berlusconi neće uspjeti riješiti krizu vladajuće većine i da će regionalni izbori sljedeće godine potpuno potopiti Kuću sloboda, kako je nazvana koalicija desnog centra. Zeleni, talijanski komunisti i Komunistička obnova traže prijevremene parlamentarne izbore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙