FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HITNIM UKAZOM ALLAWI DOBIO IZNIMNE OVLASTI

BAGDAD, 7. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Irački premijer Iyad Allawi usrijedu je ukazom dobio iznimne ovlasti, među kojima je proglašavanjepolicijskog sata, izdavanje uhidbenih naloga, raspuštanje udruga,ograničavanje kretanja i telefonsko prisluškivanje.
BAGDAD, 7. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Irački premijer Iyad Allawi u srijedu je ukazom dobio iznimne ovlasti, među kojima je proglašavanje policijskog sata, izdavanje uhidbenih naloga, raspuštanje udruga, ograničavanje kretanja i telefonsko prisluškivanje.

Ukaz o "nacionalnoj sigurnosti", međutim, određuje da "te mjere ni na koji način ne smiju usporiti opće izbore" predviđene za siječanj 2005.

Premijer ubuduće može, uz pristanak pravosuđa, "izdati naloge za uhićenje osoba i pretres prebivališta i nametnuti ograničenja sloboda iračkih državljana i stranaca osumnjičenih da su počinili neko zlodjelo".

Isto tako može "ograničiti kretanje osoba na teritoriju Iraka i na izlazima iz zemlje i nametnuti ograničenja glede okupljanja osoba i nošenja oružja". Smije uhićivati osumnjičenike i narediti pretres njihovih domova i radnih mjesta.

Među novim Allawijevim ovlastima je i mogućnost "proglašenja policijskog sata ograničenog vremenskog trajanja u područjima u kojima postoji opasnost po sigurnosno stanje, u kojima se događaju napadi, eksplozije ili vojne aktivnosti".

Ukaz Allawiju daje za pravo "ograničiti kretanje novca, zamrznuti imovinu osoba osumnjičenih za zavjeru, oružanu pobunu ili ubojstva i onih koje surađuju sa zločincima".

Allawi isto tako ima pravo kontrolirati prepisku između ljudi, narediti prisluškivanje telefonskih razgovora i "zaplijeniti telekomunikacijsku opremu na neki određeni vremenski rok".

Smije i "ograničiti kretanje cestovnim, zračnim i morskim prijevoznim sredstvima na određenim područjima i na određeni vremenski rok". Također ćem imati pravo nadzirati aktivnost i trenutačno zatvarati trgovine, klubove, udruge, sindikate i poduzeća, ako ih se sumnjiči za spomenute zločine.

Uz pristanak relevantnih dužnosnika vlasti, premijer može provesti "brze sigurnosne i vojne mjere u područjima u kojima je proglašeno izvanredno stanje", a može i pozvat meunarodne snage da djeluju zajedno s iračkim snagama.

Te će mjere biti objavljene u medijima i za svako kršenje zapriječena je maksimalna zatvorska kazna u trajanju od tri godine ili maksimalna novčana kazna od milijun iračkih dinara (oko tri tisuće kuna).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙