FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZASLANSTVO HRVATA IZ CRNE GORE POSJETILO SABOR

ZAGREB, 7. srpnja 2004. (Hina) - Svi se napori moraju uložiti kako bise očuvala opstojnost hrvatskog naroda i hrvatske baštine u CrnojGori, ustvrdili su tijekom razgovora u srijedu predsjednica saborskogodbora za useljeništvo Zdenka Babić Petričević, predsjednik Hrvatskegrađanske inicijative (HGI) Dalibor Burić i predsjednik hrvatskogkulturnog društva "Napredak" iz Tivta u Crnoj Gori Silvije Marković.
ZAGREB, 7. srpnja 2004. (Hina) - Svi se napori moraju uložiti kako bi se očuvala opstojnost hrvatskog naroda i hrvatske baštine u Crnoj Gori, ustvrdili su tijekom razgovora u srijedu predsjednica saborskog odbora za useljeništvo Zdenka Babić Petričević, predsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Dalibor Burić i predsjednik hrvatskog kulturnog društva "Napredak" iz Tivta u Crnoj Gori Silvije Marković.

Kako je priopćeno iz saborske službe za odnose s javnošću, gosti su ukazali na problem sporog dobivanja hrvatskog državljanstva jer se nakon podnošenja zahtjeva na primitak u hrvatsko državljanstvo nerijetko čeka i više od godinu dana.

Istaknut je i problem loše materijalne situacije hrvatske nacionalne manjine na teritoriju Boke Kotorske i istaknuta potreba suradnje kroz odgovarajuće programe i projekte te poticanje ulaganja kroz privatizacijske procese koji su započeli na ovom području, stoji u priopćenju.

Zdenka Babić Petričević ukazala je na potrebu čim žurnijeg iznalaženja mogućnosti za intenziviranjem kontakata i suradnje na političkom, gospodarskom i kulturnom planu s hrvatskom nacionalnom manjinom.

U razgovoru s predsjednikom HSP-a Antom Đapićem i zastupnicima Perom Kovačevićem i Vladom Jukićem, Burić i Marković iznijeli su da je HGI prva hrvatska politička stranka u Crnoj Gori nakon 1938., kad je djelovao HSS.

U priopćenju se kaže kako su istaknuli da je posljednjih godina političko ozračje snošljivije, a da je glavni problem bokeljskih Hrvata nezaposlenost i nedostatak financijskih sredstava za političke i kulturne aktivnosti.

Od Hrvatske, navodi priopćenje, očekuju gospodarska ulaganja, jer je zapošljavanje osnovni uvjet opstanka Hrvata u Boki Kotorskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙