FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DNEVNI PREGLED, PETAK, 02. 07. 2004.

ZAGREB, 2. srpnja 2004.(Hina) -
ZAGREB, 2. srpnja 2004.(Hina) -

Oslobođenje/Sarajevo - Nema reakcija u Hrvatskoj nakon objave popisa nepoželjnih u EU-u

Objava imena petorice hrvatskih državljana, kojima se zabranjuje ulazak u zemlje EU-a zbog sumnje da pomažu optuženom generalu Anti Gotovini u bijegu pred ICTY-jem nije u Zagrebu izazvala potres, a još manje iznenađenje, bilježi sarajevsko "Oslobođenje".

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova neće reagirati na odluku Ministarskog vijeća EU-a, iako se, kako se ističe u izjavama više političkih stranaka, ovim nanosi šteta ugledu Hrvatske, ali i predsjednika Stjepana Mesića, prenosi sarajevski list.

Hrvatski su mediji već ranije pisali o spomenutoj petorici kao o mogužćim pomagačima i zaštitnicima Ante Gotovine a umirovljeni general Ljubo Ćesić već se našao na sličnom popisu SAD-a, podsjeća "Oslobođenje".

Iz sličnog konteksta nije izuzet ni Željko Bagić koji ipak pobuđuje najveću pozornost zbog svoje donedavne dužnosti predsjednikova savjetnika za nacionalnu sigurnost, naglašava list, navodeći da je nakon otkrivenog angažmana u slučaju Gotovina Bagić smijenjen i privremeno primješten na poslove arhivara u Uredu predsjednika.

RFE/Prag - Nema službenih podataka o realizaciji sporazuma o povratu srpske imovine

Kraj lipnja bio je prvi rok iz sporazuma HDZ-a i srpskih zastupnika za vraćanje nelegalno korištene imovine građana srpske nacionalnosti, a službenih podataka o njegovoj realizaciji nema, naglašava Radio slobodna Europa.

Predsjednica povjerenstva za provedbu tog sporazuma Gordana Turić (HDZ) nije bila dostupna medijima a jedini srpski član tog tijela, zastupnik SDSS-a Ratko Gajica izvijestio je postaju da je 30. lipnja "upućen nalog na teren" da se dostave svi podaci a službena objava očekuje se u utorak.

Zastupnik SDSS-a ima tek okvirne rezultate o povratu spomenute imovine: "Znam da je velik broj kuća koje su nelegalno držane, vraćen. Ostaje jedan problem koji je malo nejasan i mislim da će ostati kao rep", ističe on, objašnjavajući da je riječ o kućama "koje su u postupku sudskog vraćanja".

"Znate da se u tim tužbama nastavlja procedura koja će pojesti više vremena i ostati će nešto izvan ovog roka", upozorava Gajica, procjenjujući da je riječ o manje od 100 kuća.

Nevladine organizacije upozoravaju da se njihovi popisi razlikuju od službenih podataka, prenosi RFE, navodeći pritom objašnjenje Mirjane Galo iz grupe Homo koja pokriva Liku da ona ima drugačije kriterije nego sporazum HDZ-a i SDSS-a budući da smatra da je svako korištenje tuđe imovine ilegalno.

"Od ukupno - po našim podacima - 1200 zauzetih kuća vraćeno je nekih 910. Kada želimo uskladiti te podatke s državnom agencijom, ne postoji nikakva šansa da oni dadu te podatke. Oni kriju kompletne podatke kao da je to neki tajni program", tvrdi Galo, smatrajući da je "to očiti dokaz da nemaju neke čiste poslove" te naglašavajući da se povratak najviše opstruira na županijskoj razini.

U osvrtu na česte tvrdnje hrvatskih medija da su ilegalni korisnici spomenutih kuća Hrvati iz Bosne koje je na to natjerala nevolja, Mirjana Galo opisuje stanje u Lici: "To su uglavnom atraktivne kuće koje se nalaze uz magistralu, prometnice i koje su uglavnom zauzeli biznismeni, ne izbjeglice koliko ljudi iz cijelog područja Hrvatske", prenosi RFE.

UPI/Washington - Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj stagnira

Iako usporedba s prošlom godinom očituje rast od jedan posto, najnoviji podaci potvrđuju trend usporavanja rasta industrijske proizvodnje u Hrvatskoj, konstatira agencija UPI.

Po službenim podacima objavljenim u četvrtak industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u svibnju ove godine zabilježila pad od jedan posto u odnosu na travanj, a ista je stopa zabilježena za travanj u odnosu na ožujak 2004. g., napominje agencija.

Unatoč stagnaciji industrijske proizvodnje hrvatsko je gospodarstvo u prva tri mjeseca ove godine ipak ostvarilo snažan rast od 4,2 posto a proteklih mjeseci smanjuje se i stopa nezaposlenosti iako i dalje ostaje na visokoj razini pa je u svibnju iznosila 18 posto - u usporedbi s 18,6 posto u travnju, napominje UPI.

Il Manifesto/Rim - Izvanredni rezultati talijanskog "COOP-a"

Talijanski trgovački lanac COOP, nazočan u 17 talijanskih regija i Hrvatskoj, 2003. godine ostvario je izvanredne rezultate, piše rimski Il Manifesto u uvodu razgovora s novim predsjednikom COOP-a Aldom Soldijem.

COOP je 2003. povećao svoj tržišni udio za pola postotnog poena, piše list. U COOP-u vlasnički udio ima 5,5 milijuna osoba, bilježi promet od gotovo 11 milijardi eura i nazočan je u 17 talijanskih regija a u Hrvatskoj sa četiri hipermarketa, navodi list. Novi predsjednik COOP-a Soldi u razgovoru između ostalog ističe kako je osnovna i povijesna značajka tvrtke učešće velikog broja pojedinaca u vlasništvu dok na pitanje može li se COOP-ov model izvesti i predviđa li druga "hrvatska iskustva" Soldi odgovara da ih u ovom trenutku ne predviđaju.

Il Messaggero/Rim - Povezivanje Pescare s istočnom obalom Jadrana

Dogovor o uspostavi brodskih veza između Pescare i Bara te Ortone i Ploča 2006. godine, uz dovršenje luke Pescare 2005., još je jedan korak u povezivanju dvije jadranske obale ostvaren zahvaljujući sredstvima projekta Europske unije "Interreg Sea Bridge", piše Il Messaggero u izdanju za regiju Abruzzo.

"Interreg Sea Bridge" je program Europske unije koji svakoj regiji osigurava određenu kvotu iz fondova za realizaciju infrastrukturnih intervencija i pomoću kojeg se do svibnja 2006. godine namjerava razviti i osnažiti mrežu infrastrukture i pomorskog prijevoza između talijanske regije Abruzzo, Crne Gore i Hrvatske, piše list objašnjavajući kako je "Interreg Sea Bridge" projekt gospodarskog i turističkog značaja koji upotpunjuje realizaciju paneuropskih koridora V i VIII i Jadranskog koridora.

Tim povodom zapovjednik lučke kapetanije Pescare Vincenzo Melone ističe kako bi Pescara mogla postati središnje mjesto odnosa između središnje Italije i Balkana, prenosi list navodeći i da podtajnik za infrastrukture u talijanskoj vladi Nino Sospiri najavljuje skoru realizaciju koridora koji će povezivati "Tirensko more s Jadranom, regije Lazio i Abruzzo, hrvatske i crnogorske obale, tako da će se uskoro moći govoriti o Abruzzu i Crnoj Gori kao jednoj regiji".

Oslobođenje/Sarajevo - Dani Matice hrvatske najbolji do sada

Ovogodišnji Dani Matice hrvatske u Mostaru bili su neponovljivi no za očekivati je da će svake godine biti sve bolji zahvaljujući i potpori predsjedništva BiH, resornih ministarstava Republike Hrvatske i BiH, kao i institucija kulture Sarajeva, Zagreba, Splita, Dubrovnika i Mostara, komentira ovogodišnje Dane Matice hrvatske održane u Mostaru sarajevsko "Oslobođenje".

"Sjajni Dubrovčani, sjajna organizacija, preko 150 sati vrhunskih kulturnih programa u izvedbama najpoznatijih ansambala regije i svijeta, umjetničke kolonije, spektakli u Hrvatskom domu Herceg Stjepana Kosače, pozornice pod otvorenim nebom privukle su na ovogodišnje Matičino svetkovanje pedesetak tisuća Mostaraca i njihovih gostiju", piše sarajevski list i ocjenjuje da su tako ove godine "kao nikada do sada i kao nigdje drugdje, muze uspjele nadjačati svakomisleno siromaštvo".

List prenosi i ocjenu Ive Prlendera, ravnatelja Dubrovačkih ljetnih igara koje su gostovale predstavom "Amfitrion", koji je o Danima Matice hrvatske u Mostaru rekao: "Ovaj festival je najreprezentativniju retrospektiva hrvatske kulture, i ne samo hrvatske...".

Main-Rheiner/Mainz - Pedijatri iz Hrvatske sudjelovat će na međunarodnom stručnom skupu u Mađarskoj

Ovog će vikenda u mađarskom gradu Kecskemetu biti održan međunarodni susret pedijatara na kojem će sudjelovati liječnici iz Hrvatske, Mađarske, Njemačke i Kanade, bilježi Main-Rheiner, regionalna on-line služba Allgemeine Zeitung-a.

Na sastanku u Kecskemetu liječnici će raspravljati o medicinskim problemima djece i mladeži i produbljivati znanstvene kontakte, prenosi MR.

Teme predavanja obuhvaćaju pitanja iz sfere perinatalne medicine te infektologije i epidemiologije kao i ona vezana za oboljenja iz područja izmjene tvari, ističe MR.

Riječ je o trećem susretu te vrste - prvi je održan 2002. g. u Dubrovniku a drugi u njemačkom gradu Eltvilleu (okolina Frankfurta), naglašava Main-Rheiner.

Zamisao o međunarodnim okupljanjima pedijatara rođena je u Klinici za medicinu djece i mladeži pri Klinici GPR (nekadašnjoj gradskoj bolnici) u njemačkom gradu Ruesselheimu čiji su liječnici zastupljeni i među ovogodišnjim predavačima u Mađarskoj, napominje Main-Rheiner.

The Independent/London - Mario Ančić - novo tenisko ime iz splitskog rasadnika talentiranih sportaša

Hrvatski tenisač Mario Ančić dobio je nadimak "Mali Goran", što je neobično budući da je nekoliko centimetara viši od Gorana Ivaniševića, tenisača koji je Splitu donio reputaciju "rasadnika visokih, nacionalistički orijentiranih igrača, čija se igra temelji na jakim servisima i volejima", bilježi The Independent.

Ivanišević i Ančić dobro se poznaju budući da je ovaj posljednji svojedobno skupljao lopte wimbledonskom pobjedniku iz 2001. g., podsjeća londonski list, napominjući da je usprkos nekim razlikama polufinalist ovogodišnjeg teniskog turnira u Wimbledonu "preuzeo neke kretnje i manirizme svog mentora".

Ivanišević danas vjeruje da ga Ančić može dosegnuti i u rezultatima: "Mislim da može biti velik igrač", ističe on.

Ančić se pak prisjeća reakcija u Hrvatskoj na nezaboravnu Ivaniševićevu pobjedu na Wimbledonu: "Ne smijete zaboraviti da smo mi malena zemlja", tumači on, dodajući da je Ivanišević tada bio "jedan od naših veleposlanika - ne samo u igri. Bio je predstavnik Hrvatske. Nakon njegove pobjede pola je Hrvatske plakalo", prisjeća se Ančić.

Iako postoje i određene razlike u karakterima dvojice splitskih tenisača, prisutne su i sličnosti, "posebno zato što je Ivanišević više od deset godina oblikovao svog štićenika", konstatira list.

"Goran je Goran a ja sam ja", tvrdi Ančić i dodaje: "Ali obojica smo iz Splita. Tipični smo. To je naš karakter. Ne razlikujemo se previše u temperamentu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙