FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DNEVNI PREGLED, ČETVRTAK, 24. 06. 2004.

ZAGREB, 24. lipnja 2004.(Hina) -
ZAGREB, 24. lipnja 2004.(Hina) -

RFE/Prag - Hrvatski status kandidata za EU vrlo je pozitivan signal

Smatram da je činjenica da je Hrvatska prihvaćena kao vjerodostojni kandidat za europski klub vrlo pozitivan signal, izjavljuje u razgovoru za Radio slobodnu Europu ravnatelj Međunarodnog centra za obranu i sigurnost u američkoj korporaciji Rand James Dobbins, "veteran američke diplomacije", koji je za mandata Billa Clintona bio američkog izaslanik za Kosovo i Bosnu.

Demokratski put Hrvatske bio je vrludav, konstatira Dobbins, tumačeći da je "demokratizacija krenula ubrzano, pa je onda došlo do usporavanja i zastoja", prenosi postaja njegove riječi i zaključak da taj proces nije bio "pravocrtno progresivan".

S vremenom je Zagreb uhvatio priključak i izgradio bolje odnose sa susjedima nego Beograd, naglašava on, dodajući da je za Srbiju, između ostalog, vrlo važno da ispuni svoje međunarodne obveze kao što je učinila i Hrvatska, "iako sporo, nevoljko i stiješnjena pritiscima".

"U slučaju Srbije mislim da je taj pritisak međunarodna zajednica vršila prilično dramatično, prebrzo i odviše kategorično. U slučaju Hrvatske to se radilo i sporije i manje traumatično. Možda bi bilo mudrije taj problem i u Srbiji rješavati postupnije", konstatira Dobbins u razgovoru za postaju.

VOA/Washington - Sljedeća će etapa proširenja EU-a biti vrlo otežana

"Smatram da će sljedeće faza proširenja Europske unije biti vrlo otežana", izjavljuje u razgovoru za Glas Amerike ravnatelj programa za Europu u washingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije Simon Serfaty.

"Na summitu u prosincu ove godine bit će vjerojatno ponuđeni datumi za prijem samo Hrvatske, Rumunjske i Bugarske", pretpostavlja Serfaty, izražavajući sumnju da će na tom skupu biti ponuđeni i datumi za prijem drugih zemalja.

"Europska unija sučeljena je s nizom teškoća", konstatira on, navodeći u tom kontekstu ponajprije raspravu o ratifikaciji novog ustava: "To je jedna od najosjetljivijih rasprava koje se sada vode u Uniji, jer je riječ čak i o tome da bi neke njezine članice možda poželjele iznova pregovarati o uvjetima članstva", dodaje Serfaty, ističući da pritom misli ponajprije na Veliku Britaniju.

Kao sljedeći problem ravnatelj programa za Europu u washingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije navodi apsorpciju novih članica, što će po njegovu mišljenju biti "vrlo skup i bolan proces".

"No, Europska će unija nesumnjivo raditi na priključenju svih zemalja zapadnog Balkana. Smatram da bi te zemlje mogle biti primljene čak i prije Turske - prije svega zato što su relativno male i zbog kulturnog afiniteta prema njima", ističe Serfaty u razgovoru za VOA-u.

Avvenire/Milano - Širenje EU-a vraća TRST u središte regije

Središnji zemljopisni položaj Trsta nakon širenja Europske unije postaje jedna je od velikih prednosti grada, istaknuo je u razgovoru za milanski Avvenire tršćanski gradonačelnik Roberto Dipiazza.

Trst, koji je do sada bio stisnut između državnih granica, ponovno postaje glavni grad ovog područja, rekao je Dipiazza u razgovoru. Trst je očuvao svoj srednjoeuropski i multietnički značaj, kaže Dipizza i napominje da se Trst "sada ponovno našao u središtu zemalja koje bilježe veliki razvoj, poput Slovenije i Hrvatske". Dipiazza stoga predviđa da će koristi od novih okolnosti imati cijeli sjeveroistok Italije te da će se povoljno odraziti i na demografski razvoj.

Širenje EU-a na istok i Jadranu vraća važnu ulogu koridora za robu koja prolazi prema istoku i sjeveru, napominje Dipiazza i ističe da, kako Europa "ponovno počinje disati sa svoj dva plućna krila, istokom i zapadom", Trst dolazi u središte.

Slobodna Dalmacija - izdanje za BiH/Split - Ministar Ivanić najavio mjere pri ulasku u BiH poput hrvatskih

Ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić izjavio je kako će inzistirati da i BiH uvede istu mjeru na svim svojim međudržavnim graničnim prijelazima kao što to čini Republika Hrvatska čiji carinici mogu tražiti od stranaca na uvid 100 eura za svaki dan boravka u Hrvatskoj.

"Ovih dana institucije koje provode Zakon o ulazu, azilu i boravku stranaca u BiH pripremaju i s naše strane odluku o količini novca koja će se tražiti pri ulasku u našu zemlju", rekao je Ivanić u izjavi koju u četvrtak prenosi bosanskohercegovačko izdanje "Slobodne Dalmacije".

"Hrvatska ima taj propis o depozitu i očito nismo u stanju dogovoriti se da se ne traži na uvid taj depozit od naših (bosanskohercegovačkih) građana", kazao je Ivanić.

The Moscow Times/Moskva - Hrvatska je poželjna meta za širenje maloprodajne mreže međunarodnih tvrtki

Prema novom industrijskom indeksu 30 tržišta u nastajanju Rusija zauzima poziciju najzanimljivije mete za širenje maloprodajnih mreža a među prvih deset našla se i Hrvatska, bilježi The Moscow Times.

Drugu godinu zaredom Rusija je osvojila poziciju najprivlačnije zemlje za ulaganja, objavljuje konzultantska tvrtka A. T. Kearney u svojoj godišnjoj studiji, objavljenoj ovog utorka.

Na ovogodišnjem popisu prevladava područje istočne Europe, prenosi list, navodeći da su se među prvih deset zemalja našle Slovenija (4. mjesto), Hrvatska (5. mjesto) te Letonija i Slovačka.

Kriteriji za određivanje pozicije na Globalnom indeksu obuhvaćaju gospodarske i političke rizike, tržišnu atraktivnost, zasićenost i vremenski pritisak odnosno hitnu potrebu da se prodre da određeno tržište, tumači The Moscow Times.

Rizici uključuju relativno nisku razinu trošenja po stanovniku, slabu infrastrukturu i birokratske prepreke, dodaje moskovski list, napominjući da ovogodišnja studija konzultantske tvrtke A. T. Kearney potvrđuje netom objavljene slične indekse koji također svrstavaju Rusiju među prioritetne mete za širenje međunarodnih tvrtki.

DPA/Hamburg - Hrvatska je među europskim zemljama s najnižom razinom dioksina u majčinu mlijeku

U zapadnoj je Europi prisutnost otrova dioksina i dalje više nego dvostruko veća nego u istočnom dijelu kontinenta, prenosi njemačka agencija DPA zaključak autora WHO-ova "Atlasa zdravlja djece i okoliša", objavljenog u srijedu u Budimpešti povodom početka trodnevne konferencije ministara zdravstva i okoliša europskih zemalja.

Najviša razina dioksina zabilježena je u mlijeku majki u Nizozemskoj - 18 pikograma po gramu mliječne masti - a najniža u Hrvatskoj: godine 2002. iznosila je šest pikograma po gramu mliječne masti i time ostala nepromijenjena u razdoblju od 1988. g., prenosi DPA rezultate mjerenja.

U Europi je razina dioksina u majčinom mlijeku osjetno smanjena u odnosu na 1988. ponajprije zahvaljujući naprednim tehnikama spaljivanja otpada, budući da taj otrov dospijeva u okoliš upravo putem otpada, objašnjava jedan glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije.

Najnovija istraživanja WHO-a pokazala su da uzroci trećine smrtnih slučajeva u djece u Europi uključuju nesreće, nečistu vodu za piće i zagađenje zraka, prenosi DPA, navodeći i sumnju da zagađeni zrak šteti već fetusima u majčinoj utrobi.

Kada je riječ o prisutnosti dioksina u vegetaciji, istraživači su otkrili sličnU raspodijeljenost kao i u slučaju majčina mlijeka - taj je otrov u najvećoj mjeri prisutan u srednjoj Europi ali i u Grčkoj, gdje je izmjerena razina od 1,0 pikograma po gramu vegetacije, te na Balkanu (0,6 do 1,0 pikograma po gramu vegetacije) dok je najmanja razina zabilježena u Španjolskoj, na skandinavskom poluotoku i na području bivšeg Sovjetskog Saveza - manje od 0,5 pikograma po gramu, prenosi DPA.

Yahoo News Japan - Zagrebački festival animiranog filma nagradio japanskog autora

Desetminutni animirani film Kojija Yamamure "Mt. Head" (Atama Yama) dobio je glavnu nagradu a Hayao Miayazaki nagradu za životno djelo na XVI. Međunarodnom festivalu animiranog filma prošlog tjedna u Zagrebu, objavljuje Yahoo News Japan.

Zagrebački je festival jedan od najprestižnijih festivala crtanog filma u svijetu nakon festivala koji se svake godine održavaju u francuskom Annencyju, kanadskoj Ottawi i japanskoj Hirošimi, navodi Yahoo News Japan.

Yamamurin film "Atama Yama" nominiran je početkom ove godine za nagradu Američke filmske akademije Oscar u kategoriji animiranog kratkog filma, osvojio je prvo mjestu u kategoriji animacije na prošlogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Dresdenu te grand prix na 27. međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju, prenosi portal.

Od japanskih je autora na zagrebačkom festivalu crtanog filma dosad nagrađen samo Osamu Tezuka. Njegov film "Jumping" (Skakanje) dobio je 1984. g. glavnu nagradu a 1986. ponuđena mu je dužnost međunarodnog suca. Godine 1988. dobio je nagradu CIFEJ-a (Međunarodnog središta za film za djecu i mladež) za "Legendu šume", podsjeća Yahoo News Japan.

IHT/Pariz - Sprječavanje genocida

Na desetu godišnjicu genocida u Ruandi čuje se veliki broj tvrdnji da ga je međunarodna zajednica mogla spriječiti da je imala "političke volje", no to je samozavaravanje jer bi do razmještanja dovoljnog broja međunarodnih snaga većina žrtava već bila pobijena, piše za International Herald Tribune Alan J. Kuperman, profesor međunarodnih odnosa u bolonjskom centru sveučilišta John Hopkins.

"Moje desetljeće istraživanja u zaustavljanju takvih tragedija dalo je dvije ključne pouke. Trebamo snage koje se mogu razmjestiti brže od ubojica koji djeluju začuđujućom brzinom i moramo osigurati da intervencija ne pogorša etničko nasilje. Brzina genocida je zapanjujuća. U Ruandi je većina od pola milijuna žrtava među Tutsijima ubijena u tri tjedna. Hrvatske oružane snage su za tjedan dana 1995. istjerale gotovo sve Srbe iz krajine. Na Kosovu su srpske snage etnički očistile više od 850.000 albanskih žrtava u dva tjedna 1999. godine. Iste godine su za tjedan dana u Istočnom Timoru, milicije koje je podržavala Indonezija otjerale većinu stanovništva i uništile veći dio infrastrukture u pokrajini", piše Kuperman te podsjeća da su u Bosni i na Kosovu oružane prijetnje izazvale odmazdu genocidom dok je intervencija došla prekasno za mnoge žrtve.

Kuperman u članku ocjenjuje da je za uspješno spriječavanje genocida potrebno ustrojiti brže snage za intervenciju, nagrađivati nenasilne prosvjedne pokrete radije nego oružane pobune, te diplomacijom autoritarne vlade tjerati da predaju vlast oporbi pri čemu bi se diplomati više trebali usredotočiti na "mrkve nego na batine".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙