FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DNEVNI PREGLED, UTORAK, 29. 06. 2004.

ZAGREB, 29. lipnja 2004.(Hina) -
ZAGREB, 29. lipnja 2004.(Hina) -

VOA/Washington - Hrvatska, Makedonija i Albanija u NATO u skladu s pojedinačnim napretkom

Hrvatska, Makedonija i Albanija će pristupiti NATO-u skladu s pojedinačnim napretkom rekao je u razgovoru o izgledima te tri zemlje za što brži ulazak u NATO savez predsjedatelj senatskog Odbora za vanjsku politiku Richard Lugar, objavljuje postaja Glas Amerike.

Tri zemlje Jadranske povelje, Hrvatska, Makedonija Albanija, svaka za sebe, "uspješno provodi aktivnosti, koje su se pokazale vrlo važnima i nužnima za zemlje koje su već ušle u NATO", ocijenio je senator Lugar za postaju. Lugar u razgovoru za postaju nije želio iznositi osobne ocjene koliko je pojedinačno svaka od zemalja postigla, ali smatra da će one u jednom trenutku morati biti proglašene spremnima za članstvo konsenzusom svih članica NATO-a. Senator Lugar napominje da to nije jednostavan proces te se "stoga čini da svaki krug proširenja traje vječno". No "sve se te tri zemlje trude zadovoljiti NATO-ve standarde, a hoće li u članstvo ući 2005, 2006. ili 2007, ovisit će o napretku koje svaka od njih ostvari, te o ocjenama svih članica NATO-a," rekao je Lugar za VOA-u.

Lugar je u razgovoru, govoreći o tome što zemlje kandidati očekuju od članstva u NATO savezu, istaknuo da je vrlo važno da vlade i stanovnici tih zemalja dobro razumiju ne samo prednosti članstva, nego i svoje buduće obveze u savezu. "Bilo bi najtužnije da u nekoj zemlji vlada s puno entuzijazma podrži ulazak u NATO, a da se kasnije pokaže da se javnost tome protivi. Tako nešto se ne smije dogoditi. NATO je stalna organizacija. U pedeset godina postojanja nismo izgubili niti jednu članicu, jer ljudi shvaćaju njegovu važnost – ne samo elite, već i stanovništvo cijelih zemalja", kazao je za Glas Amerike Richard Lugar.

RFE/Prag - Hrvatska javnost pozdravila Tadićevu pobjedu

Hrvatska politička javnost pozdravila je pobjedu Borisa Tadića na predsjedničkim izborima u Srbiji, objavljuje postaja Radio slobodna Europa u utorak prenoseći priopćenje hrvatskog ministarstva vanjskih poslova i reakcije političara i analitičara u Hrvatskoj.

Vojislav Stanimirović, predsjednik Samostalne srpske demokratske stranke, koja je pozvala građane Srbije porijeklom iz Hrvatske da glasuju za Tadića, ocijenio je kako misli da bi radikalizacija Srbije donijela zlo hrvatskim Srbima i Srbiji, prenosi postaja. "Srbije nema više pravo da sanja o granicama Karlobag, Karlovac, Virovitica. Smatramo da demokratski kandidat u narednom razdoblju na demokratskom principu može našim ljudima, zajedno s hrvatskim predstavnicima, demokratskim načinima i obvezama razriješiti čitav niz zaostalih pitanja koji su nakon ratne situacije ostali između dvije države", izjavio je Stanimirović za postaju.

U prilogu postaje prenosi se između ostalih i ocjena hrvatskog analitičara Davora Gjenera da je pobjeda Borisa Tadića dobra vijest i za Hrvatsku i za regiju. "Da je na predsjedničkim izborima pobijedila profašistička nacionalistička varijanta to bi značilo srljanje cijelog balkanskog područja u potpuni kaos. S Tadićem kao predsjednikom republike dobivamo šansu za otvaranje ozbiljnog procesa političkog dijaloga o Kosovu, o preuređenju federacije između Srbije i Crne Gore, o novom statusu Vojvodine i nakon toga o statusu Bosne i Hercegovine i definitivnom završetku rata na Balkanu", ocijenio je Gjenero u razgovoru za postaju.

CSM/Boston - Srbi odbacili "veliku Srbiju"

Izborom prozapadnog reformista Borisa Tadića na predsjedničkim izborom birači u Srbiji odbacili su Tomislava Nikolića i ultranacionalističku prošlost koju je on nastojao obnoviti, ocjenjuje Christian Science Monitor u utorak.

Europljani su nakon objave rezultata izbora u Srbiji odahnuli, piše list i nastavlja: "Nakon što je Nikolić u prvom krugu izbora prije dva tjedna ostvario najbolji rezultat promatrači su se plašili da bi pobjeda Tomislava Nikolića, popularnog štićenika optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja, mogla obilježiti opasan povratak viziji 'velike Srbije' koja je dovela do ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini devedesetih godina".

"Cijela Nikolićeva stranka i njegovi komentari, u prošlosti pa sve do sada, nisu nešto za što bi Europa željela da određuje vanjsku politiku. Veličanje Šešelja i svega za što se on zalagao nije nešto za što je Europa željela da se vrati na vlast", izjavio je neimenovani "europski izvor" u Beogradu, navodi se u članku.

Zaman/Istanbul - I prihvaćanje hrvatske kandidature znak da bi Turska mogla početi pregovore o ulasku u EU

Niz događaja i istupa potvrđuju predviđanja da bi u prosincu mogla biti donesena odluka o početku pregovora o pristupu Turske Europskoj uniji, piše kolumnist turskog lista Zaman te ocjenjuje da je jedan od njih i odluka EU-a da počne pregovore o pristupu Hrvatske.

"EU je odlučio da 2005. godine počne pregovore s Hrvatskom koja je svoju kandidaturu za članstvo iznijela 2002.. Upravo kao i u slučaju Turske u izvješću o Hrvatskoj postoji šest niskih ocjena. Ako ne postoje dvostruka mjerila, kako neki tvrde, onda će biti teško odbiti Tursku u prosincu", smatra kolumnist turskog lista.

Dnevnik/Novi Sad - Čelnik vojvođanskih Mađara ponosan na doprinos manjina u predsjedničkim izborima Srbije

Predsjednik Saveza vojvođanskih Hrvata Jožef Kasa u razgovoru za novosadski "Dnevnik" izjavio je da je "ponosan na ulogu nacionalnih manjina u drugom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji" i na doprinos pobjedi Borisa Tadića na predsjedničkim izborima u Srbiji.

Upitan za komentar na izjavu kandidata Radikalne stranke Tomislava Nikolića da je Tadić pobijedio na nedjeljnim izborima zahvaljujući glasovima nacionalnih manjina, Jozef Kasa ističe kako je posebno ponosan na mađarsku zajednicu u Vojvodini koja se podrškom Tadiću opredijelila za demokratski i europski put. "Nisu glasali za Nikolića koji zajedno sa svojim čelnikom Vojislavom Šešeljom njeguje snove o liniji Karlovac-Karlobag-Ogulin-Virovitica. Nikolić se zbog toga ne bi smio ljutiti na manjine, nego bi trebao razmišljati kako su nam iz njegove stranke sa skupštinske govornice nudili zahrđale žlice i sendviče", rekao je Kasa u razgovoru za list.

Kasa je u razgovoru za novosadski list ocijenio i da se s velikom sigurnošću mogu očekivati izvanredni parlamentarni izbori u Srbiji ove jeseni i dodao kako bi ih, po njegovom mišljenju, trebalo što prije organizirati.

VOA/Washington - Posjet američkog razarača Splitu

U višednevni prijateljski službeni posjet Splitu i Hrvatskoj ratnoj mornarici prije dva dana uplovio je američki razarač USS Ramage DDG 61, izvijestila je postaja Glas Amerike.

Zapovjednik kapetan fregate Mark Young je nakon susreta sa zapovjednikom flote Hrvatske ratne mornarice komodorom Ivicom Tolićem kazao kako je jedna od tema razgovora bila i zajednička vježba Passex, prenosi Glas Amerike. Vojna vježba Passex podrazumijeva "izvođenje manevara između dva broda u različitim brzinama kroz više oblika komuniciranja i učenje kako možemo komunicirati zajedno u budućim operacijama", objasnio je Young.

Domaćini su zapovjednika američkog razarača Younga upoznali mogućnostima Hrvatske ratne mornarice, izvješćuje VOA. "Hrvatska mornarica je jako mlada mornarica osnovana 1991. godine. Bio sam impresioniran kako je mornarica organizirana, a posebno je za mene bilo značajno upoznavanje s tipovima brodova i kapacitetima koje posjeduju. Američka mornarica želi saznati nešto više o specifičnostima hrvatskog obalnog područja, a tu je hrvatska mornarica prilagođena na pravi način i nas zanima taj pristup i aspekt", ocijenio je tom prigodom kapetan fregate Young, prenosi postaja.

Zapovjednik flote HRM-a komodor Ivica Tolić nakon susreta s američkim kolegom naglasio je da je suradnja s Amerikancima "jako dobra i da se nastavlja" i drži da vježba Passex "znači približavanje određenim standardima i procedurama koje su svojstvene NATO mornaricama te dobru priliku za Hrvatsku mornaricu da vidimo gdje se nalazimo u sadašnjem trenutku", prenosi američka postaja.

Dnevnik/Novi sad - Veliki interes Novosađana za ljetovanje u Hrvatskoj

Novosađani na početku sezone godišnjih odmora pokazuju veliki interes za ljetovanje u Hrvatskoj i Crnoj Gori, piše novosadski "Dnevnik" u utorak.

List navodi da se na novosadskoj željezničkoj stanici Novosađani svakodnevno raspituju za novootvorenu izravnu željezničku vezu Beograd-Rijeka, no napominje kako je iz Novog Sada do hrvatske obale mnogo lakše stići autobusom izravnom autobusnom linijom za Split ili, uz presjedanje u Zagrebu, druga mjesta hrvatske obale.

ENN - Britanska vlada pomaže u očuvanju hrvatskih parkova prirode

Dobrotvorna organizacija za očuvanje okoliša Fauna and Flora International, sa sjedištem u Cambridgeu, u ponedjeljak je objavila da će pomoći hrvatskim znanstvenicima u nastojanjima da se poboljša upravljanje parkovima prirode u Hrvatskoj, piše na internet portalu Environmental News Networka (ENN).

Trogodišnji projekt pomoći u upravljanju hrvatskim parkovima prirode financijski će poduprijeti britanka vlada kroz projekt Darwin Initiative, navodi ENN. Vrlo malo uprava hrvatskih parkova prirode ima pripremljene dugoročne planove upravljanja, a kako se zemlja oporavlja nakon višegodišnjeg sukoba u regiji pojavila se hitna potreba za zaštitom tih područja za što treba razviti strategiju održivog nadzora i praćenja, navodi ENN i dodaje da će u početku suradnje britanskih i hrvatskih stručnjaka pozornost biti usmjerena na prirodni park Žumberak-Samoborsko gorje, od Zagreba udaljen 22 kilometra.

Projektom koji bi trebao trajati preko tri godine razradili bi se planovi upravljanja za dva prirodna parka i obučilo bi se osoblje i uprava koje bi radilo na tome da se biljne i životinjske vrste zaštićenih područja sačuvaju za buduće generacije, stoji u tekstu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙