FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IRAN ŽELI DA SE SADAMU SUDI ZA IRANSKO-IRAČKI RAT

TEHERAN, 2. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Bivšem iračkom predsjednikuSadamu Huseinu trebalo bi suditi za zločine počinjene protiv Iranatijekom rata od 1980. do 1988. godine, rekao je u petak bivši iranskipredsjednik Akbar Hašemi Rafsanjani.
TEHERAN, 2. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Bivšem iračkom predsjedniku Sadamu Huseinu trebalo bi suditi za zločine počinjene protiv Irana tijekom rata od 1980. do 1988. godine, rekao je u petak bivši iranski predsjednik Akbar Hašemi Rafsanjani.

Istražni sudac Posebnog iračkog suda Sadamu je u četvrtak u Bagdadu kazao da će biti optužen za sedam zločina koje je počinio tijekom tri desetljeća vladavine.

Optužba ga, između ostaloga, tereti za invaziju Kuvajta 1990., gušenje kurdske i šijitske pobune nakon Zaljevskog rata 1991., etničko čišćenje Kurda 1987.-1988. i korištenje bojnih otrova u kurdskim selima 1988., no rat protiv Irana ne spominje se. Razlog za izostavljanje tog rata, u kojem je poginulo gotovo milijun ljudi na obje strane, nije poznat.

Rafsanjani je tijekom propovijedi izrazio čuđenje zašto se Sadamu sudi za nekoliko mjeseci okupacije Kuvajta, a ne i za osmogodišnji rat s Iranom.

"Irački sud trebao bi razmotriti Sadamove zločine protiv Irana... ako tako ne bude, to će biti zbog američkih zapovijedi", rekao je Rafsanjani.

Bivši iranski predsjednik, sada savjetnik ajatolaha Alija Hamneija, optužio je također Washington za nametanje cenzure medijima koji pokrivaju Sadamovo suđenje.

"Sadamu bi trebalo suditi na otvorenom sudu", rekao je. "Trebalo bi mu dopustiti da govori, a sudu bi se trebali obratiti i Iračani i Iranci koji su bili žrtve njegovih zločina", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙