FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: NEMA SLUŽBENIH PODATAKA O REALIZACIJI SPORAZUMA O POVRATU SRPSKE IMOVINE

ZAGREB, 2. srpnja 2004. (Hina) - Kraj lipnja bio je prvi rok izsporazuma HDZ-a i srpskih zastupnika za vraćanje nelegalno korišteneimovine građana srpske nacionalnosti, a službenih podataka o njegovojrealizaciji nema, naglašava Radio slobodna Europa.
ZAGREB, 2. srpnja 2004. (Hina) - Kraj lipnja bio je prvi rok iz sporazuma HDZ-a i srpskih zastupnika za vraćanje nelegalno korištene imovine građana srpske nacionalnosti, a službenih podataka o njegovoj realizaciji nema, naglašava Radio slobodna Europa.

Predsjednica povjerenstva za provedbu tog sporazuma Gordana Turić (HDZ) nije bila dostupna medijima a jedini srpski član tog tijela, zastupnik SDSS-a Ratko Gajica izvijestio je postaju da je 30. lipnja "upućen nalog na teren" da se dostave svi podaci a službena objava očekuje se u utorak.

Zastupnik SDSS-a ima tek okvirne rezultate o povratu spomenute imovine: "Znam da je velik broj kuća koje su nelegalno držane, vraćen. Ostaje jedan problem koji je malo nejasan i mislim da će ostati kao rep", ističe on, objašnjavajući da je riječ o kućama "koje su u postupku sudskog vraćanja".

"Znate da se u tim tužbama nastavlja procedura koja će pojesti više vremena i ostati će nešto izvan ovog roka", upozorava Gajica, procjenjujući da je riječ o manje od 100 kuća.

Nevladine organizacije upozoravaju da se njihovi popisi razlikuju od službenih podataka, prenosi RFE, navodeći pritom objašnjenje Mirjane Galo iz grupe Homo koja pokriva Liku da ona ima drugačije kriterije nego sporazum HDZ-a i SDSS-a budući da smatra da je svako korištenje tuđe imovine ilegalno.

"Od ukupno - po našim podacima - 1200 zauzetih kuća vraćeno je nekih 910. Kada želimo uskladiti te podatke s državnom agencijom, ne postoji nikakva šansa da oni dadu te podatke. Oni kriju kompletne podatke kao da je to neki tajni program", tvrdi Galo, smatrajući da je "to očiti dokaz da nemaju neke čiste poslove" te naglašavajući da se povratak najviše opstruira na županijskoj razini.

U osvrtu na česte tvrdnje hrvatskih medija da su ilegalni korisnici spomenutih kuća Hrvati iz Bosne koje je na to natjerala nevolja, Mirjana Galo opisuje stanje u Lici: "To su uglavnom atraktivne kuće koje se nalaze uz magistralu, prometnice i koje su uglavnom zauzeli biznismeni, ne izbjeglice koliko ljudi iz cijelog područja Hrvatske", prenosi RFE.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙