FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SABOR: OPORBA UGLAVNOM PODRŽALA OSNIVANJE ALIMENTACIJSKOG FONDA

ZAGREB,1. srpnja(Hina) - Većina oporbenih klubova podržala je danas uSaboru osnivanje Alimentacijskog fonda, koje predlažu HSLS i SDP, dokse HDZ priklonio mišljenju Vlade koja ne prihvaća te zakonskeprijedloge jer priprema svoj zakon.
ZAGREB,1. srpnja(Hina) - Većina oporbenih klubova podržala je danas u Saboru osnivanje Alimentacijskog fonda, koje predlažu HSLS i SDP, dok se HDZ priklonio mišljenju Vlade koja ne prihvaća te zakonske prijedloge jer priprema svoj zakon.

Oporbeni SDP, HSP, HSS i IDS smatraju da, s obzirom na sve manju mogućnost utjerivanja alimentacije od neodgovornih roditelja te na trend povećanja broja jednoroditeljskih obitelji, Alimentacijski fond može osigurati bolji materijalni položaj djeteta.

"Dobro je da na mjesto neodgovornog roditelja dođe država i djeci barem donekle osigura egzistenciju", kazala je Ruža Tomašić (HSP), koja se zauzela da se roditeljska skrb izjednači prema majkama i očevima, da se na sudu ne rješava uvijek u korist majke, već ovisno o pojedinačnom slučaju.

Doroteja Pešić Bukovac (IDS) smatra da bi osnivanje Alimentacijskog fonda, uz pomoć djetetu, pomoglo i cjelovitom pristupu pitanju demografske obnove, te prisililo državu da konačno pomogne samohranim roditeljima.

Uz potporu osnivanju fonda, Ljubica Lalić (HSS) 'obrušila' se na Vladu, čije neprihvaćanje predloženih zakona smatra nastavkom nerješavanja problema djece i njihovih prava.

SDP-ovac Davorko Vidović upozorio je da položaj samohranih roditelja dodatno otežavaju i predrasude u društvu, da samohrane majke teško nalaze posao i često ih društvo osuđuje.

"Zatvarati oči pred njihovom sudbinom znači birokratsko zatvaranje pred društvenim problemima", ocijenio je.

HDZ, pak, kaže da je dobra volja za rješavanje problema neuzdržavane djece postojala i u vrijeme bivše vlasti, no da je sve svaljeno na teret ove vlade.

Ivana Sučec Trakošćanec (HDZ) prigovorila je da HSLS i SDP u svojim prijedlozima nisu dostavili aktualne pokazatelje na temelju kojih bi se utvrdilo pravo stanje stvari, zbog čega će HDZ, kaže, pričekati prijedlog Vlade.

Iznijela je i primjedbe da prijedlozi više polaze od socijalnog stanja roditelja nego prava djeteta, da izravno zadiru u sudsku nadležnost i da su u suprotnosti sa zakonima.

Libra i HNS su izrazili suzdržanost prema predloženim zakonima, uz prigovor da bi osnivanje takvog fonda moglo povećati broj roditelja koji ne plaćaju alimentaciju, jer bi umjesto njih to činila država, kao i da bi to povećalo nepovjerenje javnosti u pravosuđe.

"Zašto bi država morala biti odgovornija prema građanima nego što su građani prema njoj", kazao je Jozo Radoš (Libra).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙