FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DNEVNI PREGLED, UTORAK, 15. 06. 2004.

ZAGREB, 15. lipnja 2004.(Hina) -
ZAGREB, 15. lipnja 2004.(Hina) -

AFP/Pariz - Sanader za AFP: Hrvatska želi ući u NATO "2006. ili najkasnije 2007."

Hrvatska želi postati članicom NATO-a "2006. ili najkasnije 2007. godine" i stoga na sljedećem summitu Saveza, koji će se održati u Istanbulu 28. i 29. lipnja, očekuje precizniji kalendar procesa pristupa za sebe, Albaniju i Makedoniju, izjavio je u utorak hrvatski premijer Ivo Sanader u razgovoru za agenciju France Presse.

"Očekujemo integraciju u NATO najkasnije 2007. godine, ali i 2006. je realističan rok", izjavio je Sanader.

Predsjednik hrvatske vlade ocijenio je "nedovoljnom" proklamiranu politiku "otvorenih vrata" koja je dosad određivala odnose NATO-a s trima navedenim zemljama. "Nadamo se dobiti preciznije smjernice glede našeg pristupa", dodao je Sanader.

RFE/Prag - Hrvatska vlada napada svoju prethodnicu kako bi opravdala buduće nepopularne poteze

"Sva buka oko ranijih obveza, dugova i svega drugog zapravo je samo pripremanje alibija za ono što će doći i biti će loše", komentira za Radio slobodnu Europu bivši hrvatski ministar financija, sveučilišni profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu Mato Crkvenac suglasnost MMF-a s procjenom da je Račanova vlada prošle godine ostavila iza sebe deficit od 6,3 post BDP-a.

Komentirajući preliminarni dogovor o novom MMF-ovu "stand-by" aranžmanu za Hrvatsku, Crkvenac upozorava da je HDZ-ovo inzistiranje na navodnom velikom deficitu samo traženje alibija, prenosi postaja, izražavajući skepsu u vezi s najavom vlade da prije ljeta predloži rebalans proračuna u kojem će u odgovarajućem omjeru povećati prihode, odnosno smanjiti rashode.

"Prihodi se ne mogu povećati. Šuker je rekao da će povećati godišnje prihode samo boljom naplatom tih prihoda od poreza a njima prihodi od poreza rastu sporije nego nama i to su, naravno, bile zablude", naglašava Crkvenac.

"Prihoda nema, ne može se odustati od nekih obećanja koja se i tako ne izvršavaju, pitanje je što je s umirovljenicima i svima drugima, zdravstvo je zaglavilo i puno je toga drugog", upozorava Crkvenac.

Nova hrvatska vlada ne može po njegovu mišljenju napraviti ništa u pitanju plaća, "broj dužnosnika su povećali, nema nikakve reforme uprave, troškove su skroz skresali tako da neke službe jedva funkcioniraju", napominje on, predviđajući da HDZ-ovi napadi na bivšu vladu neće prestati: "Ja očekujem da će to trajati jako dugo i da će cijelo vrijeme sve što je bilo u prošlosti biti krivo za to što vlada ne može ništa napraviti".

Politika/Beograd - Hrvatska nesklona nadoknaditi štetu koju su prouzročili njezini vojnici

Tek proteklih mjeseci Hrvatska je počela rješavati slučajeve vezane za sanaciju posljedica rata - povratak izbjeglica, povrat njihove imovine i nadoknadu štete, nastale "djelovanjem njezinih predstavnika, tj. vojnika", piše beogradska "Politika".

"Posebna i mučna stavka u tom poratnom sređivanju posljedica rata jest preuzimanje odgovornosti i nadoknada štete nanijete ubijanjem i ranjavanjem civila", napominje beogradski list.

Prošlog ljeta Hrvatska je o tome donijela "precizan zakon", a u međuvremenu se pokazalo "da je službeni predstavnik države u tom osjetljivom poslu, a to je Državno tužiteljstvo, vrlo nesklon vansudskom dogovoru o visini odštete (koju zakon propisuje maksimalno do 350 tisuća kuna, odnosno 47 tisuća eura za ubijenu osobu)", ističe "Politika".

"U pravilu se takvi zahtjevi oštećenih odbijaju i spor prelazi na sud (što znatno poskupljuje cijeli postupak), gdje državni zastupnici listom odbijaju odgovornost države za ubijanje i ranjavanje civila, čak i kada je to očigledno", tvrdi beogradski list.

WT/Washington - SAD treba pružiti veću potporu hrvatskoj konzervativnoj vladi

Bushova administracija treba uspostaviti jače veze s reformistima na Balkanu i Ukrajini i pomoći im u uklanjanju starih komunističkih struktura i provedbi stvarnih demokratskih reformi, piše za Washington Times Jeffrey T. Kuhner u komentaru u kojem ocjenjuje kako u istočnoj Europi dolazi do sukoba između snaga "demokratskog kapitalizma i autoritarnog panslavizma".

Zapadno orijentirane političke snage u istočnoj Europi su proameričke, reformski nastrojene i željne ući u institucije poput NATO-a i Europske unije, dok "slavofili vode protuameričku i protuzapadnjačku vanjsku politiku i priželjkuju povratak komunizma", smatra Kuhner.

Sjedinjene Države trebaju pružiti veću potporu važnim demokratskim saveznicima poput nove konzervativne vlade u Hrvatskoj, nastavlja Kuhner uz napomenu kako "Hrvatska nikada neće u potpunosti postati članica dok dogmatski neokomunisti zauzimaju položaje u vlasti". Kuhner u nastavku svog komentara piše o hrvatskom veleposlaniku u Washingtonu Ivanu Grdešiću prenoseći izjavu neimenovanog dužnosnika hrvatskog veleposlanstva koji navodi da je "osoblje veleposlanstva bilo šokirano i duboko uznemireno činjenicom da veleposlanik otvoreno omalovažava naše napore u promicanju ulaska Hrvatske u zapadni vojni savez".

Dužnosnik veleposlanstva, koji je izjavu dao pod uvjetom da ostane neimenovan, kaže da je Grdešić na primanju u veleposlanstvu u veljači hrvatsku želju za ulaskom u NATO ocijenio "nemogućim snom", prenosi Kuhner i dodaje kako je Grdešić u Chicagu na primanju u organizaciji Hrvatsko-američke udruge Grdešić rekao da je "Hrvatska strateški nevažna zemlja koje nema ništa za ponuditi SAD-u". Po Kuhnerovoj ocjeni veleposlanik Grdešić ovakvim izjavama "izdaje svoju zemlju", a "pravi je skandal to što mnogi u zagrebačkim medijima i diplomatskom zboru dijele njegov reakcionarni oblik neokomunizma".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙