FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JOSE MANUEL DURAO BARROSO: EUROPLJANIN PRIVRŽEN ATLANTIZMU

LISABON, 29. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Portugalski premijer, uvjereniEuropljanin i političar desnog centra Jose Manuel Durao Barroso kojije u utorak imenovan za predsjednika Europske komisije, jednako jeprivržen i transatlantskim vezama sa Sjedinjenim Državama.
LISABON, 29. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Portugalski premijer, uvjereni Europljanin i političar desnog centra Jose Manuel Durao Barroso koji je u utorak imenovan za predsjednika Europske komisije, jednako je privržen i transatlantskim vezama sa Sjedinjenim Državama.

Premda je pristaša snažne Europe, napose na polju obrane, Durao Barroso, koji želi dovesti Portugal u središte izgradnje Europe, pružio je uime transatlantske solidarnosti odlučnu potporu SAD-u u iračkom sukobu.

Tako je bio domaćin glasovitog summita na Azorima, na kojemu su se nekoliko dana uoči početka rata okupili američki predsjednik George W. Bush, britanski premijer Tony Blair i španjolski Jose Maria Aznar.

Barroso, 48 godina, prevalio je tek nešto više od polovice mandata na premijerskom položaju. S dužnosti premijera odlazi u času kada je koalicija na vlasti pretrpjela velik poraz na europskim izborima i kada se u Portugalu naziru prvi znaci gospodarskog oporavka.

"Ja sam socijaldemokrat centra, umjereni, reformator i antietatist", kaže za sebe. "Nisam radikalni neoliberal", rado ističe, napominjući da je veći ljevičar od britanskog kolege, laburista Tonyja Blaira.

No Durao Barroso je politički uspon počeo u krajnjoj ljevici, nakon Revolucije karanfila 25. travnja 1974. kojom je završena Salazarova diktatura. Kao student prava u Lisabonu priključio se jednom od najradikalnijih pokreta, maoističkom MRPP-u, događaj koji se prešućuje u njegovoj službenoj biografiji.

Godine 1977., nakon očeve smrti, Barroso se počinje približavati PSD-u kojega član postaje 1980. Na dužnost predsjednika Socijaldemokratske stranke dolazi 1999., koju obnaša i danas.

G. 1987. postaje državni tajnik za vanjske poslove, a 1992. ministar vanjskih poslova. Jedan je od promicatelja mirovnih sporazuma iz Bicessea u Angoli koje su 1990. potpisali vladajući MPLA i pobunjenička UNITA. Usto se u međunarodnim ustanovama zauzima za stvar Istočnog Timora koji je tada pod indonezijskom vlašću.

Prijevremeni parlamentarni izbori održani 17. ožujka 2002. nakon ostavke socijalističkog premijera Antonija Guterresa izbacuju Barrosa u prvi plan političke pozornice, nakon šest godina provedenih u oporbi.

Portugalski karikaturisti često ga prikazuju kao kirnju. "Da je riba, Ze Manel bi sigurno bio kirnja", izjavila je njegova supruga Margarida Sousa Uva na jednom predizbornom skupu.

Durao Barroso, koji tečno govori engleski, francuski i španjolski, oženjen je i otac je troje djece.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙