FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SANADER: SASTANAK S PORTUGALSKIM PREMIJEROM JOŠ JEDAN KORAK U POVEZIVANJU DVIJU DRŽAVA

LISABON,21. lipnja(Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader ocijenio je uponedjeljak u Lisabonu nakon sastanka s njegovim portugalskim kolegomJose Manuelom Durao Barrosom kako su politički odnosi dviju državaodlični, a ovim je sastankom učinjen još jedan bitan korak u njihovompovezivanju.
LISABON,21. lipnja(Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader ocijenio je u ponedjeljak u Lisabonu nakon sastanka s njegovim portugalskim kolegom Jose Manuelom Durao Barrosom kako su politički odnosi dviju država odlični, a ovim je sastankom učinjen još jedan bitan korak u njihovom povezivanju.

"Ovim sastankom učinili smo još jedan bitan korak u povezivanju Republike Hrvatske i Portugalske Republike. Siguran sam da možemo mnogo naučiti na iskustvima Portugala, koji je imao sličan put ulaska u Europsku uniju kao što i mi imamo", rekao je Sanader.

Hrvatski premijer stigao je u ponedjeljak u Portugal, svoj prvi posjet nekoj članici Europske unije, nakon što je Hrvatska postala kandidat za punopravno članstvo u EU.

Istaknuvši kako obje zemlje imaju odlične političke odnose premijer Sanader je rekao da očekuje kako će se na tu razinu podići i gospodarska suradnja.

"Imamo mnogo prostora za napredak, posebno u gospodarskim odnosima. Naša robna razmjena iznosi 20 milijuna dolara i postoji daleko veći potencijal za robnu razmjenu u oba smjera," rekao je Sanader dodavši kako će za vrijeme svog boravka u Portugalu održati nekoliko sastanaka s predstavnicima vodećih portugalskih tvrtki kako bi ih motivirao za ulaganje u Hrvatsku.

Premijer Portugalske Republike Jose Manuel Durao Barrosa još jednom je ponovio kako će Portugal podržati Hrvatsku u njezinom ulasku u EU i kako je međusoban interes što više produbiti odnose. "Portugal je podržavao otvaranje pregovora s Hrvatskom i dalje će podržavati. To je posebno dobro za cijelu regiju, koja još nije posve stabilizirana," istaknuo je Barrosa.

Hrvatski premijer je naglasio kako Hrvatska želi odraditi pregovore s Europskom unijom u iduće 2 i pol godine kako bi do 2007. godine bila spremna za ulazak u EU. "Želimo otvoriti i perspektivu da Hrvatska do 2006-2007. godine postane punopravna članica NATO-a," kazao je Sanader, te dodao kako Hrvatska kandidaturom za punopravno članstvo u EU ima pravo na predpristupne fondove. "Moramo se dobro pripremiti, angažirati stručnjake, jer EU ne daje novac samo tako", rekao je premijer Sanader.

Hrvatski premijer će večeras prisustvovati utakmici Hrvatske i Engleske, koja odlučuje o putniku u četvrtfinale Europskog prvenstva. "Raduju me rezultati hrvatske reprezentacije i očekujem pobjedu, vjerujem da možemo pobijediti Engleze," kazao je hrvatski premijer, čestitavši svom kolegi na plasmanu reprezentacije Portugala u četvrtfinale Europskog prvenstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙