FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PULA: SUSRET PREDSTAVNIKA JADRANSKIH REGIJA

PULA-EUPULA: SUSRET PREDSTAVNIKA JADRANSKIH REGIJAPULA,28. lipnja 2004.(Hina) - Na inicijativu Kongresa lokalnih iregionalnih vlasti Vijeća Europe, u ponedjeljak je u Puli održansusret predstavnika Jadranskih regija na kojemu se okupilo tridesetaksudionika, odnosno predstavnika regija iz Italije, Albanije, Crne gorei Hrvatske.
PULA,28. lipnja 2004.(Hina) - Na inicijativu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, u ponedjeljak je u Puli održan susret predstavnika Jadranskih regija na kojemu se okupilo tridesetak sudionika, odnosno predstavnika regija iz Italije, Albanije, Crne gore i Hrvatske.

Obraćajući se skupu, predsjednik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe Giovanni Di Stasi kazao je kako je cilj ovog skupa dogovor o platformi jadranskih regija na kojoj će se već ove godine definirati buduća suradnja i razvoj projekata.

"Projekt bi već iduće godine trebao zaživjeti kao trajna organizacija u okviru ujedinjene i jake Europe", naglasio je Di Stasi dodajući kako je izgradnja ujedinjene Europe zadaća svih građana, a ne samo državnog političkog vrha.

Inicijativu je prije godinu i pol dana pokrenuo hrvatski predstavnik u parlamentarnoj Skupštini Vijeća Europe Miljenko Dorić kada je, kako je rekao, postalo jasno da će i Srbija i Crna Gora postati članica Vijeća Europe, a time i sve regije na Jadranu.

"Konačno ćemo na ovaj način kroz Vijeće Europe moći okupiti sve regije i pokrenuti inicijativu kako sačuvati jadranski bazen, kako ga gospodarski poticati bez njegova ugrožavanja. Time će se također doprinijeti miru i stabilnosti na ovom području", kazao je Miljenko Dorić.

Istarski župan Ivan Jakovčić ustvrdio je kako Istra želi biti predvodnica inicijative dodavši kako se projekt najvećim dijelom odnosi na gospodarsku suradnju i zaštitu okoliša dok bi današnji i skorašnji susreti, kako je rekao, "trebali donijeti dogovor oko institucionaliziranja takve suradnje".

"Jedino međusobna suradnja jamči sigurnost ambijenta i plovidbe na Jadranu koje je naše zajedničko more i koje postaje more zajedničkog razvoja, mira i suradnje", zaključio je istarski župan Ivan Jakovčić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙