FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJAVA DOGAĐAJA - SVIJET - ZA PONEDJELJAK, 28. LIPNJA

ZAGREB, 28. lipnja 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zaponedjeljak, 28. lipnja
ZAGREB, 28. lipnja 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za ponedjeljak, 28. lipnja

ISTANBUL - Počinje dvodnevni summit Sjevernoatlantskog saveza.

ISTANBUL - Hrvatsko izaslanstvo predvođeno predsjednikom Stjepanom Mesićem sudjelovat će u ponedjeljak i utorak na summitu NATO-a u Istanbulu. Bit će to prvi sastanak na vrhu Sjevernoatlantskog saveza nakon povijesnog proširenja na sedam bivših komunističkih zemalja u ožujku ove godine. Hrvatsko izaslanstvo, u kojemu su i ministri vanjskih poslova Miomir Žužul i obrane Berislav Rončević, među četrdesetak je nacionalnih delegacija koje sudjeluju na 17. sastanku na vrhu NATO-a. Čelnici 26-članog saveza i predstavnici zemalja aspirantica raspravljat će o širenju misije u Afganistanu, ulozi NATO-a u Iraku, jačanju međusobne suradnje, kraju misije u BiH, vojnoj transformaciji Saveza i mjerama za borbu protiv terorizma. Iako na istanbulskom summitu neće biti službeno pozvana u NATO, Hrvatska može očekivati snažnu potporu političkim i vojnim reformama koje bi je 2007. mogle dovesti pred vrata Sjevernoatlantskog saveza.

ZAGREB - Ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović i ministrica za međunarodnu razvojnu suradnju pri švedskom ministarstvu vanjskih poslova Carin Jaemtin potpisat će sporazum o bilateralnoj razvojnoj suradnji. (Potpisivanje u 13 sati, u dvorani Istanbul II hotela Regent Esplanade, poslije potpisivanja predviđena je konferencija za novinare)

BEČ - Hrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt otputovat će u Beč, kako bi sudjelovala u radu Prve konferencije država članica UN-ove Konvencije protiv međunarodnog organiziranog kriminala. Konferencija se održava u glavnom gradu Austrije od 28. lipnja do 9. srpnja, a ministrica Škare Ožbolt će sudjelovati prvih dana u radu konferencije. Konvencija je stupila na snagu 2003. i do sada ju je potpisalo 147, a ratificiralo 78 država.

LJUBLJANA - Na dvodnevnom forumu slavenskih kultura sudjelovat će ministri kulture desetak slavenskih zemalja, potpisnica Odluke o osnivanju "Međunarodne zaklade - Foruma slavenskih kultura". Na forumu će biti i hrvatski ministar Božo Biškupić koji će s drugim ministrima razgovarati o mogućnostima intenzivnije kulturne suradnje. Međunarodna zaklada Forum slavenskih kultura sa sjedištem u Ljubljani osnovana je radi očuvanja slavenskih kulturnih vrijednosti, tradicija i sadržaja i potiče kulturnu razmjenu, susrete i zajedničke projekte sa željom da pridonese boljoj razmjeni informacija i znanja te njihovoga izravnoga širenja u javnost, osobito u području jezika, kulture, umjetnosti, obrazovanja i komunikacija.

DEN HAAG - Početak izvođenja dokaza obrane na suđenju umirovljenom generalu JNA Pavlu Strugaru optuženom za kršenje ratnog prava i običaja zbog granatiranja zaštićene povijesne jezgre Dubrovnika u prosincu 1991. godine. Suđenje Strugaru (71) počelo je 16. prosinca 2003., a tužitelji su do završetka dokaznog postupka 18. svibnja saslušali 30-tak svjedoka i uveli u spis materijalnih dokaza stotine dokumenata, transkripata, fotografija i video zapisa. Zahtjev branitelja Vladimira Petrovića i Gorana Rodića da se Strugara oslobodi od svih optužbi, jer ih tužitelji navodno nisu dokazali, sudsko vijeće je 22. lipnja gotovo u cijelosti odbacilo, prihvativši da nisu u dovoljnoj mjeri dokazana samo dva navoda uz optužbe vezana za ranjavanje jednog civila i broj oštećenih kuća.

MOSTAR - U Županijskom sudu u Mostaru nastavit će se suđenje sedmorici Bošnjaka iz Konjica optuženih za ratne zločine počinjene nad Srbima u Konjicu u proljeće 1992. godine.

KANADA - Kanađani će glasovati na općim parlamentarnim izborima na kojima se očekuje neizvjesna borba između liberala kanadskog premijera Paula Martina i njihovih suparnika iz konzervativne stranke.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Ružica Belac

Prijepodne: Darko Vlahović

Poslijepodne: Duška Gerić Koren

Navečer: Srđan Baković

telefon: 385 1 4808 645

telefax: 385 1 4808 822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙