FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VESELIN TOPALOV ZAUSTAVIO ZDENKA KOŽULA

TRIPOLI, 27. lipnja 2004. (Hina) - Bugarski velemajstor VeselinTopalov, igrač koji je već dugi niz godina među desetoricom najboljihna svijetu, pokazao se previsokom, preteškom preprekom za našegnajboljeg velemajstora Zdenka Kožula. Topalov je dobio i uzvratnupartiju osmine finala i ukupnim omjerom od 2:0 plasirao se učetvrtfinale.
TRIPOLI, 27. lipnja 2004. (Hina) - Bugarski velemajstor Veselin Topalov, igrač koji je već dugi niz godina među desetoricom najboljih na svijetu, pokazao se previsokom, preteškom preprekom za našeg najboljeg velemajstora Zdenka Kožula. Topalov je dobio i uzvratnu partiju osmine finala i ukupnim omjerom od 2:0 plasirao se u četvrtfinale.

U ovoj partiji Kožul je pružio mnogo bolju igru iako je vodio crne figure. U jednoj oštroj varijanti Sicilijanske obrane dugo je održavao dinamičku ravnotežu, a Topalov je došao do prednosti tek u dalekoj završnici. Stvorio je dva jaka slobodnjaka na daminu krilu i njihovim napredovanjem izborio pobjedu. I pored ovog poraza rezultat Zdenka Kožula je sjajan i zaslužuje sve pohvale. Plasmanom među 16 najboljih igrača na svijetu ostvario je najviši domet u povijesti hrvatskoga šaha.

Nakon mini-dvoboja igranih standardnim turnirskim tempom, uz Topalova još su trojica igrača izborila plasma u četvrtfinale Svjetskoga prvenstva. Uzbekistanac Rustam Kasimdžanov je s 2:0 eliminirao mađarskog velemajstora Zoltana Almasija, a pobjede od 1,5:0,5 postigli su Britanac Michael Adams (nad naturaliziranim Amerikancem Hikaruom Nakamurom) i Armenac Vladimir Akopian (nad Poljakom Michalom Krasenkowom). U dvobojima Radjabov-Smirnov, Beljavski-Griščuk, Dominguez-Drejev i Harlov-Nisipeanu rezultat je izjednačen 1:1, jer su sve uzvratne partije završene podjelom boda. Preostala četiri četvrtfinalista dobit će se nakon doigravanja ubrzanim, odnosno brzopoteznim tempom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙