FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TEHNIKE UMJETNE OPLODNJE SPAŠAVAJU UGROŽENE ŽIVOTINJSKE VRSTE

BERLIN, 27. lipnja 2004. (Hina) - Tehnike umjetne oplodnjezahvaljujući kojima su djecu dobili milijuni parova, pomažuznanstvenicima da spase ugrožene vrste.
BERLIN, 27. lipnja 2004. (Hina) - Tehnike umjetne oplodnje zahvaljujući kojima su djecu dobili milijuni parova, pomažu znanstvenicima da spase ugrožene vrste.

Metode potpomognute oplodnje omogućile su znanstvenicima da u zatočeništvu uzgajaju divlje životinjske vrste od kitova-ubojica i velikih panda pa sve do geparda i vretica te da usput nauče nešto više o njihovom razmnožavanju.

"Uz pomoć potpomognute oplodnje proučili smo reproduktivnu biologiju geparda i naučili, primjerice, da njihov ejakulat sadrži više od 70 posto abnormalnih spermija", istaknuo je dr. David Wildt, voditelj Odjela za reprodukcijske znanosti pri Zoološkom vrtu Smithsonian, u priopćenju izdanom uoči konferencije Europskoga društva za ljudsku reprodukciju i embriologiju.

Wildt je dodao kako se kitove-ubojice može uvježbati da svakodnevno daju uzorak urina kako bi im se ispitala razina hormona prije umjetne oplodnje.

Liječenje neplodnosti primjenjuje se i na pandama koje se u zatočeništvu teško razmnožavaju i koje su plodne samo tri dana u godini. Wildtov desetogodišnji plan za razmnožavanje velikih panda uključuje prikupljanje sperme panda koje žive u divljini kako bi se u populaciju u zatočeništvu uveli novi geni.

Metode potpomognute oplodnje odigrat će, po njegovu mišljenju, veliku ulogu, dok je kloniranje, s druge strane, za očuvanje vrsta od male koristi zbog potrebe očuvanja genetske raznolikosti. Ono može pomoći u spašavanju gotovo izumrlih vrsta, ali Wildt se boji da bi ljudi mogli zaboraviti koliko je nužno sačuvati i prirodna staništa.

Na četverodnevnoj konferenciji sudjelovat će približno 2000 znanstvenika, liječnika i stručnjaka za liječenje neplodnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙