FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POVLAČENJE IZ GAZE: PALESTINSKI ĆE SE ČASNICI OBUČAVATI U EGIPTU

RAMALA, 24. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Četrdesetak palestinskih časnikauskoro će poći na obuku u Egipat, zemlju koja sudjeluje u preustrojupalestinskih obavještajnih služba, u svezi s izraelskim povlačenjem izGaze, priopćio je u četvrtak neimenovani dužnosnik.
RAMALA, 24. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Četrdesetak palestinskih časnika uskoro će poći na obuku u Egipat, zemlju koja sudjeluje u preustroju palestinskih obavještajnih služba, u svezi s izraelskim povlačenjem iz Gaze, priopćio je u četvrtak neimenovani dužnosnik.

Časnici će šestomjesečnu obuku u Egiptu početi u srpnju, izjavio je za AFP palestinski dužnosnik koji nije htio otkriti svoj identitet.

Obuka časnika dio je napora koje poduzima Egipat kako bi pomogao Palestincima da jamče sigurnost u pojasu Gaze nakon izraelskog povlačenja s tog područja koje je predviđeno krajem 2005.

Popuštajući na egipatski zahtjev, palestinski čelnik Jaser Arafat pristao je da broj palestinskih sigurnosnih služba sa sadašnjih desetak smanji na tri, prema istom dužnosniku.

U pojasu Gaze i na Zapadnoj obali trebaju se uspostaviti dva glavna stožera kojima će zapovijedati dva generala kako bi se uskladio rad tih služba, dodao je dužnosnik.

Prema njegovim riječima, ta će dva glavna stožera biti podređena Palestinskom nacionalnom vijeću sigurnosti (CNPS), tijelu koje predvodi Jaser Arafat.

Uloga Egipta u sklopu izraelskog povlačenja iz pojasa Gaze bila je glavna tema susreta do kojeg je u srijedu došlo u Ramali između Arafata i izaslanika Omara Sulejmana, šefa egipatskih obavještajnih služba.

Prema riječima neimenovanog dužnosnika, u Kairu bi se u listopadu trebali sastati izaslanici različitih palestinskih pokreta kako bi se dogovorili kako spriječiti anarhiju "nakon povlačenja" Izraela iz pojasa Gaze.

Palestinski premijer Ahmad Korej potvrdio je u razgovoru za dnevnik Al-Ayyam iz Ramale da će do tog susreta doći, ali nije rekao kada, istaknuvši da će se na tom susretu "na visokoj razini utvrditi plan za djelovanje radi pokretanja pregovora i postizanja konačnog rješenja izraelsko-palestinskog sukoba".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙