FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ALU ALHANOV - KANDIDAT KREMLJA ZA ČEČENSKOG PREDSJEDNIKA

MOSKVA, 24. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Glavni ruski kandidat začečenskog predsjednika podnio je u četvrtak svoju kandidaturu začelnika te separatističke republike, sukobi iz koje su se nedavnoproširili na susjednu Ingušetiju.
MOSKVA, 24. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Glavni ruski kandidat za čečenskog predsjednika podnio je u četvrtak svoju kandidaturu za čelnika te separatističke republike, sukobi iz koje su se nedavno proširili na susjednu Ingušetiju.

Čečenski promoskovski ministar unutarnjih poslova Alu Alhanov, čija je pobjeda zahvaljujući potpori Kremlja gotovo izvjesna, registrirao se za kandidata na predsjedničkim izborima koji će se održati u kolovozu, dva dana nakon što su čečenski gerilci pokrenuli veliki napad na susjednu Ingušetiju u kojem je poginulo gotovo 100 osoba.

Alhanov se kandidirao za nasljednika Ahmada Kadirova, koji je poginuo 9. svibnja u eksploziji bombe u Groznom.

Novinarima je kazao kako se natječe za tu opasnu dužnost jer smatra da mu je dužnost da nastavi rad koji Kadirov nije uspio dovršiti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog je tjedna, primivši ga u Kremlju, javno podržao njegovu kandidaturu.

Alhanov uživa i potporu Kadirovog sina Ramzana, koji kontrolira moćne milicijske snage. Neki analitičari smatraju da će Alhanov samo čuvati predsjedničko mjesto za 27-godišnjeg Ramzana, koji je za njega još premlad.

"Koliko ja znam, Alhanov za dvije godine planira podnijeti ostavku i tada će biti raspisani prijevremeni izbori na kojima će se kandidirati Ramzan Kadirov, koji će tada imati 30 godina", rekao je Stanislav Belkovsky, predsjednik ruskog Insituta za nacionalnu strategiju.

Prva zadaća koja očekuje novog čečenskog predsjednika smirivanje je sukoba koji su se u utorak proširili na Ingušetiju, dosad uglavnom pošteđenu oružanih napada.

Dvjestotinjak čečenskih gerilaca, uključujući i ingušetijske borce, pokrenula je jednu od najvećih operacija u regiji napavši i uništivši glavne sigurnosne položaje u toj ruskoj republici, uključujući ingušetijsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Broj poginulih u četvrtak se popeo na 98, rekao je ingušetijski premijer Timur Moguškov dodajući da su 104 osobe ozlijeđene.

Među poginulima ima mnogo policajaca i pravosudnih dužnosnika, čime je otvorena nova dimenzija u devetogodišnjem ratu između čečenskih separatista i Moskve.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙