FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKA ŽIDOVSKA ZAJEDNICA PROTIV DODJELE NAGRADE KĆERKI JEDNOG NACISTE

BERLIN, 22. lipnja 2004. (Hina) - Njemačka židovska zajednica zabranilaje u utorak održavanje svečanosti dodjele Moses-Mendelssohnove nagradeu berlinskoj sinagogi, a zabrana je obrazložena činjenicom da jeovogodišnja dobitnica nagrade Hilde Schramm, kćerka Hitlerovogarhitekte i ministra naoružanja i industrije Alberta Speera.
BERLIN, 22. lipnja 2004. (Hina) - Njemačka židovska zajednica zabranila je u utorak održavanje svečanosti dodjele Moses-Mendelssohnove nagrade u berlinskoj sinagogi, a zabrana je obrazložena činjenicom da je ovogodišnja dobitnica nagrade Hilde Schramm, kćerka Hitlerovog arhitekte i ministra naoružanja i industrije Alberta Speera.

Moses-Mendelssohnovu nagradu grad Berlin svake godine dodjeljuje osobama koje su "na izuzetan način pridonijele razumijevanju i toleranciji među narodima".

Schramm, koja je obnašala funkciju potpredsjednice kluba zastupnika Bundestaga, kao predstavnica lijeve liste u parlamentu osamdesetih je godina inicirala mnoge akcije kojima je cilj "suočavanje s nacističkom prošlošću Njemačke". Ona je osnivač i pokretač mnogih zaklada i fondova kojima je cilj obeštećenje žrtava nacističkog režima te posebice prisilnih radnika. Jedan od tih fondova je i "Povratak", koji radi na povratu imovine koju su Nijemci za vrijeme Trećeg Reicha otkupili od židovskih sugrađana.

Predsjednik židovske zajednice Albert Meyer smatra da je dodjela nagrade kćerki Hitlerovog ministra u jednoj sinagogi, usprkos njezinim zaslugama, "neprimjereno". Njemačkoj židovskoj zajednici pripadaju još mnogi koji su na vlastitoj koži osjetili Speerovo djelovanje, a Speer je odgovoran i za to da je njemačka vojna industrija funkcionirala "do posljednjeg trenutka" te je time odgovoran za smrt mnogih nedužnih, zaključio je Meyer. U pismu žiriju koji dodjeljuje nagrade, Meyer optužuje odgovorne što se u obrazloženju ovogodišnje dodjele nekoliko puta spominje i činjenica da je dobitnica "Speerova kći" što, prema njegovom mišljenju, predstavlja "provokaciju i uvredu".

Moses-Mendelssohnova nagrada bit će početkom studenog umjesto u berlinskoj sinagogi uručena u prostorijama berlinske gradske vijećnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙